Translate this page

Σαν σημερα | 4 Ιανουαριου


1942: Γεννιέται στο Doncaste της κομητείας Γιορκσάιρ ο άγγλος κιθαρίστας και συνθέτης της τζαζ και ροκ μουσικής John McLaughlin. Στην ηλικία έντεκα ετών είχε μάθει κιθάρα ακούγοντας τα μπλουζ του Μuddy Waters. To 1968 ηχογράφησε στο Λονδίνο το παρθενικό του άλμπουμ με τίτλο "Εxtrapolation" και έκανε τους πάντες να μιλούν γι' αυτόν τον μουσικό του οποίου «τα δάχτυλα στην κιθάρα τρέχουν πιο γρήγορα κι απ΄τη σκιά του!». Το 1969 ένα τηλεφώνημα του Μiles Davis άλλαξε τα πάντα στη ζωή του. Ο επιθετικός, με αριστοτεχνική ακρίβεια και σκοτεινός ήχος της κιθάρας του ΜακΛάφλιν ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε ο «ηλεκτρικός» Μάιλς. Hχογράφησαν μαζί έως το 1972 έξι στούντιο άλμπουμ και ένα ζωντανά ηχογραφημένο. Στη δεκαετία του 1970 ο ΜακΛάφλιν στράφηκε στις ανατολικές θρησκείες. Ο Ινδός πνευματικός του δάσκαλος τον ονόμασε μάλιστα «Μahavishnu» (δημιουργό) και ο Τζον αποφάσισε να δώσει το ίδιο όνομα στην ορχήστρα που έφτιαξε, τους Mahavishnu Orchestra. Οι εμφανίσεις και ηχογραφήσεις του με αυτήν την ορχήστρα προκάλεσαν αίσθηση καθώς συνδύαζε επιτυχημένα την ηλεκτρική jazz και το ροκ με Ινδικές μουσικές επιρροές.

1956: Γεννιέται στο Salford του Μάντσεστερ ο Άγγλος μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός Μπέρναρντ Σάμνερ (Bernard Edward Sumner). Υπήρξε συνιδρυτής και κιθαρίστας των Joy Division το 1976 οι οποίοι το 1980 διαλύθηκαν, λόγω της αυτοκτονίας του τραγουδιστή τους Ian Curtis. Tα εναπομείναντα μέλη δημιούργησαν τους New Order μέλος των οποίων παραμένει ο Bernard μέχρι και σήμερα.

1960: Γεννιέται στην πόλη Decatur της πολιτείας Georgia των Η.Π.Α. ο Αμερικανός τραγουδιστής, στιχουργός, παραγωγός και ακτιβιστής Mάικλ Στράιπ (John Michael Stipe), περισσότερο γνωστός ως τραγουδιστής του συγκροτήματος της alternative rock R.E.M. από την ίδρυση μέχρι και την επίσημη διάλυση τους το 2011. Το όνομα τους το εμπνεύστηκε ο Stripe όταν ψάχνοντας λέξεις τυχαία σε ένα λεξικό που θα μπορούσαν να είναι κατάλληλες για την ονομασία του συγκροτήματος διάβασε το λήμμα που αφορούσε την κίνηση «Rapid Eye Movement» που κάνουν τα μάτια μας όταν βλέπουν όνειρα. Ξεχώρισαν γρήγορα από τα υπόλοιπα τοπικά συγκροτήματα για τον εναλλακτικό ροκ ήχο τους (υπήρξαν πρωτοπόροι του συγκεκριμένου είδους άλλωστε) με τον ιδιαίτερο τρόπο παιξίματος της ηλεκτρικής κιθάρας του Buck, το πάθος στην ερμηνεία του Stripe σε συνδυασμό με τους «ψαγμένους» και ευαίσθητους στίχους των τραγουδιών τους. Μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια τους είναι τα "The One I Love", "Man on the Moon", "Everybody Hurts", "Losing My Religion", "Drive", "Shinny Happy People", "It's The End Of The World As We Know It" κ.α.

1965: Γεννιέται στο Exeter της κομητείας Devon η contralto Αγγλίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Beth Gibbons, περισσότερο γνωστή ως τραγουδίστρια του συγκροτήματος Portishead.

1986: Πεθαίνει ο Ιρλανδός τραγουδιστής και μουσικός Φιλ Λάινοτ (Phil Parris Lynott) μετά από επιπλοκές που παρουσίασε η υγεία του λόγω παρατεταμένης κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Έγινε ευρύτερα γνωστός ως ιδρυτικό μέλος, βασικός συνθέτης-στιχουργός, τραγουδιστής και μπασίστας του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος Thin Lizzy και για την μετέπειτα επιτυχημένη συνεργασία του με τον κιθαρίστα Gary Moore, που ήταν επίσης πρώην μέλος των Thin Lizzy. Παραμένει έως σήμερα μια αξέχαστη φιγούρα-σύμβολο στους φίλους της ροκ μουσικής, και το 2005, ένα άγαλμα στήθηκε στη μνήμη του στο Δουβλίνο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου