Translate this page

Σαν σημερα | 18 Ιανουαριου


1915: Γεννήθηκε σαν σήμερα στα Τρικαλα και απεβίωσε 69 χρόνια μετά την ίδια μέρα στο Λονδίνο όπου  βρισκόταν για εγχείρηση,  ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς του Ελληνικού λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, ο Βασίλης Τσιτσάνης (1915-1984). Στη μακρόχρονη καριέρα  του συνεργάστηκε με σημαντικούς ερμηνευτές όπως Σωτηρία Μπέλλου,  Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Μαρίκα Νίνου, Στράτο Παγιουμτζή κ.α. Δημοφιλή του τραγούδια τα “Νύχτες Μαγικές“, “Αχάριστη“, “Απόψε στις Ακρογιαλιές“, “Συννεφιασμένη Κυριακή” κ.α.

1973: Οι Pink Floyd τελειώνουν τις ηχογραφήσεις για το άλμπουμ τους “Dark Side Of The Moon” στα Abbey Road Studios του Λονδίνου. Το έκτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο. Ηχογραφήθηκε χρησιμοποιώντας προηγμένες για την εποχή τεχνικές με μηχανικό ήχου τον Alan Parsons. Το άλμπουμ αναφέρεται κυρίως σε θέματα όπως ο χρόνος, η απληστία, οι ψυχικές διαταραχές και ο θάνατος. Θα ανέβει στο Νο1 του Billboard 200 και θα γίνει ένας από τους πιο εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών, με πωλήσεις που θα ξεπεράσουν τα πενήντα εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ τα “Money”, “Us and Them”, “The Great Gig in the Sky” , βασικά όλος ο δίσκος είναι από άλλη διάσταση. Το δε εξώφυλλο του, (δημιουργία της εταιρίας Hypgnosis), θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της μουσικής. Είναι ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ όλων των εποχών.

1973: Ο Paul Rodgers δημιουργεί τους Bad Company από μέλη των συγκροτημάτων Free, Mott the Hoople και King Crimson. Το συγκρότημα πήρε το όνομα του από το Αμερικάνικο western film με τίτλο “Bad Company” (1972). Γνώρισαν μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του ’70 και έγιναν αμέσως δημοφιλής μιας και από το πρώτο τους άλμπουμ “Bad Company” (1974) ξεχώρισαν τα τραγούδια “Can’t Get Enough”, “Rock Steady”, “Ready for Love” και “Don’t Let Me Down”. Το άλμπουμ έγινε πέντε φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ και χρυσό στη Μεγάλη Βρετανία. Η αρχική σύνθεση του συγκροτήματος ήταν οι Paul Rodgers (φωνή, κιθάρα), Mick Ralphs (κιθάρα, πιάνο), Simon Kirke (τύμπανα) και ο μπασίστας Raymond “Boz” Burrell. Σήμερα συνεχίζουν χωρίς τον “Boz”, ο οποίος αποχώρησε από το γκρουπ το 1996 και απεβίωσε το 2006.

1992: Το τραγούδι του Michael Jackson με τίτλο “Black or White” βρίσκεται στην κορυφή του Billboard Hot 100. Στην δεύτερη θέση ακολουθεί το “All 4 Love” των Color Me Badd. Στην πρώτη θέση του Billboard 200 βρίσκεται το άλμπουμ “Ropin The Wind” του Garth Brooks και στην δεύτερη θέση το “Dangerous“του Michael Jackson.

2023: Έφυγε από την ζωή ο Ντέιβιντ Κρόσμπι (David Crosby), μέλος των Byrds και συνιδρυτής των Crosby, Stills & Nash, σε ηλικία 81 ετών. Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι (David Crosby) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και τραγουδοποιός. Εκτός από τη σόλο καριέρα του, ήταν ιδρυτικό μέλος τόσο των Byrds όσο και των Crosby, Stills & Nash.
Γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1941 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και ήταν ο δεύτερος γιος του βραβευμένου με Όσκαρ κινηματογραφιστή Floyd Crosby.
Εντάχθηκε στους Byrds το 1964. Είχαν την πρώτη τους Νο1 επιτυχία τον Απρίλιο 1965 με μια διασκευή του “Mr. Tambourine Man” του Bob Dylan. Εμφανίστηκε στα πρώτα πέντε άλμπουμ των Byrds και στη συνέχεια δημιούργησε τους Crosby, Stills & Nash το 1968 με τους Stephen Stills και Graham Nash. Μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ τους, οι Crosby, Stills & Nash κέρδισαν το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη του 1969. Το ίδιο έτος ο Neil Young εντάχθηκε στο συγκρότημα και η δεύτερη συναυλία τους ήταν στο φεστιβάλ του Woodstock, πριν ηχογραφήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους Déjà Vu. Οι Crosby,Stills & Nash ηχογράφησαν τρία χρυσά άλμπουμ τη δεκαετία του 1970, ενώ το βασικό τρίο παρέμεινε ενεργό από το 1976 έως το 2016. Οι επανασυνδέσεις των Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY) γίνονταν κάθε δεκαετία από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 2000. Τα τραγούδια που έγραψε ή συνέγραψε ο Κρόσμπι είναι τα “Lady Friend”, “Everybody’s Been Burned”, “Why” και “Eight Miles High” με τους Byrds και “Guinnevere”, “Wooden Ships”, “Shadow Captain” και “In My Dreams» με τους Crosby, Stills & Nash.
Έγραψε το “Almost Cut My Hair” και το ομώνυμο κομμάτι “Déjà Vu” για το ομώνυμο άλμπουμ των CSNY το 1970. Είναι γνωστός για το ότι έχει χρησιμοποιήσει εναλλακτικά κουρδίσματα κιθάρας και είχε επιρροές από την τζαζ. Κυκλοφόρησε έξι σόλο άλμπουμ, πέντε εκ των οποίων μπήκαν στα charts. Με τους Byrds και CSNY έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια άλμπουμ.
Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame δύο φορές: μία για τη δουλειά του στους Byrds και ξανά για τη δουλειά του με τους Crosby, Stills & Nash. Πέντε άλμπουμ στα οποία συνέβαλε περιλαμβάνονται στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τα «500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών», τρία με τους Byrds και δύο με τους CSN & Y.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου