Translate this page

Σαν σημερα | 15 Ιανουαριου


1893:Ο Ουαλός συνθέτης, τραγουδιστής και ηθοποιός Ivor Novello (David Ivor Davies 1893-1951) γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Ουαλίας, την πόλη Κάρντιφ. Έγραψε οπερέτες αλλά και τραγούδια, με το πιο γνωστό του “Keep the Home Fires Burning” το 1917 για το μιούζικαλ “Theodore & Co“. Το 1927 πήρε μέρος στις ταινίες του Alfred Hitchcock “The Lodger” και “Downhill“. Πρωταγωνίστησε σε μιούζικαλ όπως τα “Glamorous Night” (1935), “King’s Rhapsody” (1949) κ.α. Προς τιμήν του, απονέμονται κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία τα βραβεία Ivor Novello Awards σε καλλιτέχνες με σημαντική προσφορά στην συγγραφή τραγουδιών.

1923: Ο Σκοτσέζος ποιητής, τραγουδοποιός και ηθοποιός Ivor Cutler (1923-2006) γεννήθηκε στην Γλασκώβη της Σκωτίας. Πολλά από τα θεατρικά του νούμερα ηχογραφήθηκαν από το ραδιόφωνο του BBC και τον θρυλικό παραγωγό John Peel. Το 1967 πήρε μέρος στην ταινία των The Beatles με τίτλο “Magical Mystery Tour“. Έχει γράψει αρκετά βιβλία για παιδιά και ποιητικές συλλογές. Από το 1959 έως το 2005 ηχογράφησε δεκαπέντε άλμπουμ. Υπήρξε μέλος της οργάνωσης Voluntary Euthanasia Society.

1948: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης και ιδρυτικό μέλος του southern rock συγκροτήματος Lynyrd Skynyrdο, Ronald Wayne "Ronnie" Van Zant, γεννήθηκε στο Jacksonville της Φλόριντα. Κατά την παιδική του ηλικία, ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και πιάνο, επηρεασμένος από τον πατέρα του και στα δεκαέξι του χρόνια έγινε τραγουδιστής του συγκροτήματος Us, το οποίο αποτελούνταν από συμμαθητές του στο γυμνάσιο του Λέικσορ. Σύντομα, γνώρισε τον Gary Rossington και τον Bob Burns, με τους οποίους σχημάτισε τους The Noble Five, μετά και την προσθήκη του κιθαρίστα Allen Collins και του μπασίστα Larry Junstrom.
Μετά την μετονομασία τους σε Lynyrd Skynyrd, το μάνατζμεντ του συγκροτήματος ανέλαβε ο Alan Walden και τους πρόσφερε την δυνατότητα να ηχογραφήσουν ένα ντέμο με τον Τζίμι Τζόνσον, το 1970. Ο Van Zant παντρεύτηκε την Judy Seymour στις 18 Νοεμβρίου 1972 και λίγους μήνες αργότερα, το συγκρότημα γνώρισε τον Al Kooper. Αφού υπέγραψαν συμβόλαιο με την "MCA", ηχογράφησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "(Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd)". Ο δίσκος μπήκε στο Top-30 του Billboard και έγινε αρχικά χρυσός και αργότερα διπλά πλατινένιος. Ακολούθησε μία σειρά χρυσών και πλατινένιων άλμπουμ, μαζί με μεγάλες επιτυχίες όπως τα "Sweet Home Alabama", "Freebird", "Simple Man", "Saturday Night Special", "What's Your Name?", "That Smell", "Gimme Three Steps", κ.α..
Παρά την μεγάλη επιτυχία, ο Ronnie σκεφτόταν να αποχωρήσει από το συγκρότημα στα τέλη του 1976, λόγω προβλημάτων υγείας από τις συνεχείς περιοδείες και ηχογραφήσεις, ενώ η γέννηση της κόρης του, Μέλοντι, τον ώθησε να επαναπροσδιορίσει της προτεραιότητες στην ζωή του. Οι Rossington και Collins τον έπεισαν να παραμείνει, απαλλάσσοντας τον από τα καθήκοντα του κιθαρίστα με την ένταξη στο σχήμα ενός τρίτου κιθαρίστα στο πρόσωπο του Steve Gaines. Cassie Gaines Η αλλαγή αυτή, ώθησε τον τραγουδιστή να γράψει μερικά από τα καλύτερα κομμάτια της καριέρας του, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο "Street Survivors".

1951: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια κιθαρίστας του new wave συγκροτήματος The Motels, Martha Davis γεννήθηκε στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια.

1965: Οι The Who κυκλοφορούν το single “I Can’t Explain” στη Μεγάλη Βρετανία. Το τραγούδι ξανα-ηχογραφήθηκε από τον David Bowie για το άλμπουμ του “Pin Ups” το 1973 και από τους Scorpions για την συλλογή τραγουδιών “Best of Rockers ‘n’ Ballads” το 1989.

1977: Οι Σουηδοί Abba και το άλμπουμ τους με τίτλο “Arrival” βρίσκονται στο Νο1 των Βρετανικών Albums Chart. Είναι το τέταρτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Σουηδία στις 11 Οκτωβρίου του 1976 και στην Αμερική στις 5 Ιανουαρίου του 1977. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1975 και ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο του 1976 στα Metronome και Glen Studios στη Στοκχόλμη. Μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια τους είναι μέρος του άλμπουμ, όπως τα “Dancing Queen“, “Money, Money, Money” και “Knowing Me, Knowing You“. Ήταν το Νο1 άλμπουμ σε πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία το 1977 και την ίδια χρονιά έγινε πλατινένιο στις ΗΠΑ. Είναι το άλμπουμ που άνοιξε στους ABBA τον δρόμο για παγκόσμια επιτυχία.

1983: Το τραγούδι των Men At Work με τίτλο “Down Under” βρίσκεται στην κορυφή του Billboard Hot 100. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το τραγούδι “The Girl Is Mine” των Michael Jackson και Paul McCartney.

1994: Ο βραβευμένος με Grammy Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Harry Nilsson (Harry Edward Nilsson III 1941-1994) απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών στον ύπνο του στο σπίτι του στην Καλιφόρνια από καρδιακή ανεπάρκεια. Την πρώτη του μεγάλη επιτυχία την σημείωσε με το τραγούδι “Everybody’s Talking” από την ταινία “Midnight Cowboy“. Γνωστά του επίσης τραγούδια “Jump into the Fire” και “Coconut“.

2018: Σε ηλικία 46 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή η γνωστή τραγουδίστρια Ντολόρες Ο'Ριόρνταν, φροντ-γούμαν του συγκροτήματος Cranberries. Τον θάνατο της O'Riordan,  ανακοίνωσε η εταιρεία που την εκπροσωπούσε.
Η Ο'Ριόρνταν ήταν επί 13 χρόνια η βασική φωνή και στιχουργός του συγκροτήματος, μέχρι τη διάλυσή του, το 2003. Στη συνέχεια ακολούθησε σόλο καριέρα μέχρι το 2009, που το συγκρότημα επανενώθηκε και έκανε περιοδείες σε όλον τον κόσμο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου