Translate this page

Σαν σημερα | 21 Οκτωβριου


1917: Ο μεγάλος Αμερικανός τρομπετίστας Dizzy Gillespie (John Birks Gillespie 1917-1993) γεννήθηκε στο Cheraw της Νότιας Καρολίνας. Παρέα με τον Charlie Parker συνέβαλαν στην ανάπτυξη της μοντέρνας jazz. Το 1989 τιμήθηκε με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολική του προσφορά στη μουσική και το 1993 με το βραβείο Polar Music Prize. Υπήρξε μεγάλη επιρροή σε τρομπετίστες όπως οι Miles Davis, Fats Navarro κ.α. Η προσφορά του στην jazz είναι τεράστια και δικαιολογημένα θεωρείται από κοινό και κριτικούς ως ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

1925: Μια από τις μεγαλύτερες Κουβανές τραγουδίστριες, η Celia Cruz (Ursula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso 1925 – 2003) γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας. Είναι γνωστή και ως “The Queen of Salsa” και θεωρείται μια από τις πιο πετυχημένες τραγουδίστριες του είδους. Κέρδισε τρία βραβεία Grammy και τέσσερα Latin Grammy.

1940: Ο κιμπορντίστας Manfred Mann (Manfred Sepse Lubowitz) γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Σπούδασε κλασική μουσική και εργάστηκε σαν jazz πιανίστας σε διάφορα κλαμπ της χώρας του. Είναι δημοφιλής για την ίδρυση του δημοφιλούς συγκροτήματος που φέρει το όνομα του το 1964. Γνώρισε επιτυχία με τραγούδια όπως τα "Do Wah Diddy Diddy", "Sha La La", "Pretty Flamingo", "Mighty Quinn" κ.α.

1961: Για δεύτερη εβδομάδα στην πρώτη θέση του Billboard βρίσκεται ο Ray Charles με το τραγούδι "Hit the Road Jack". Το τραγούδι πρωτοηχογραφήθηκε σε μορφή ντέμο το 1960 από τον R&B τραγουδοποιό Percy Mayfield. Τα χρόνια που πέρασαν διασκευάστηκε από καλλιτέχνες όπως The Animals (1966), The Residents (1987), Basement Jaxx (2006) κ.α.

1972: Μετά από δεκαεπτά χρόνια προσφοράς στην μουσική, ο Chuck Berry καταφέρνει να ανέβει για πρώτη φορά στο Νο1 του Billboard με το τραγούδι "My Ding-a-Ling". Είναι μέρος του άλμπουμ "The London Chuck Berry Sessions". Το τραγούδι είχε ηχογραφηθεί για πρώτη φορά το 1952 από τον Dave Bartholomew με τον τίτλο "Little Girl Sing Ding-a-Ling". Ο Berry το ηχογράφησε το 1968 με τίτλο "My Tambourine" αλλά η ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού στο Arts Festival του Κόβεντρι της Αγγλίας είναι αυτή που θα βρεθεί τελικά στο Νο1.

2003: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Elliott Smith (Steven Paul Smith 1969-2003) απεβίωσε σε ηλικία 34 ετών. Μαχαιρώθηκε δύο φορές στο στήθος στο διαμέρισμά του στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Ο Smith άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Αρχικά ο θάνατός του αναφέρθηκε ως αυτοκτονία όμως η επίσημη αυτοψία το Δεκέμβριο θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με την σύντροφό του Jennifer Chiba τσακώθηκαν άσχημα με τον Smith και εκείνη κλειδώθηκε στο μπάνιο. Κάποια στιγμή τον άκουσε να φωνάζει και όταν έτρεξε κοντά του, τον βρήκε να στέκεται με ένα μαχαίρι καρφωμένο στο στήθος. Όταν του αφαίρεσε το μαχαίρι, εκείνος κατέρρευσε και τότε φώναξε για βοήθεια. Ξεκίνησε την καριέρα του και έγινε δημοφιλής στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και για χρόνια υπήρξε μέλος του rock συγκροτήματος Heatmiser. Το 1994 ξεκίνησε σόλο καριέρα και το 1997 υπέγραψε το πρώτο του μεγάλο συμβόλαιο με την DreamWorks Records. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό όταν το τραγούδι του "Miss Misery" συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας "Good Will Hunting" και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Όσκαρ "Best Original Song".


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου