Translate this page

Σαν σημερα | 10 Οκτωβριου


1917: Ο Αμερικανός πιανίστας και συνθέτης της jazz Thelonious Monk (Thelonious Sphere Monk 1917-1982) γεννήθηκε στο Ρόκυ Μάουντ της Βόρειας Καρολίνας. Από πολλούς θεωρείται ο ιδρυτής της bebop jazz. Έχει συνθέσει κλασικά τραγούδια όπως τα "Round Midnight", "Blue Monk" και "Straight, No Chaser". Είναι ένας από τους πολύ λίγους jazz μουσικούς που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Times.

1954: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός David Lee Roth γεννήθηκε στο Μπλούμινγκτον της Ιντιάνα. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα Van Halen από το 1973 έως και το 1985. Έπειτα ακολούθησε σόλο καριέρα με μεγάλη επιτυχία. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: "Jump", "I'll Wait", "Panama" κ.α.

1963: Η Γαλλίδα τραγουδίστρια Édith Piaf (Édith Giovanna Gassion 1915-1963) απεβίωσε σε ηλικία 47 ετών στην πόλη Γκρας της Αλπ Μαριτίμ της Γαλλίας από καρκίνο στο συκώτι. Η σορός της θα μεταφερθεί με απόλυτη μυστικότητα στο Παρίσι και την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθεί επίσημα ο θάνατός της. Θα ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Père Lachaise. Άρχισε την ενασχόληση της με τη μουσική σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Στα δεκαεπτά της χρόνια αποκτά μια κόρη με τον Louis Dupont η οποία πεθαίνει δύο χρόνια αργότερα από μηνιγγίτιδα. Ο Louis Leplée, ιδιοκτήτης καμπαρέ, της δίνει το ψευδώνυμο "La Môme Piaf" (το μικρό σπουργίτι) και υπογράφουν συμβόλαιο για την πρώτη της δισκογραφική δουλειά. Στη Νέα Υόρκη γνωρίζει τη δόξα και τον μεγάλο της έρωτα, τον μποξέρ Marcel Cerdan. Ο ξαφνικός θάνατος του σε αεροπορικό δυστύχημα το 1949 βυθίζει την Piaf σε κατάθλιψη. Στις αρχές του '50 έχει δύο σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Προς τα τέλη της δεκαετίας του '50, σε μια συναυλία της στη Στοκχόλμη της Σουηδίας καταρρέει στην σκηνή και η διάγνωση των γιατρών μιλάει για καρκίνο. Η Piaf δεν καταθέτει τα όπλα, συνεχίζει τις συναυλίες της κανονικά αλλά με την συνοδεία μίας νοσοκόμας, η οποία της χορηγεί μορφίνη για τον πόνο. Γνωστές της επιτυχίες τα τραγούδια: "La vie en rose" (1946), "Padam... Padam" (1951), "L'Accordéoniste" (1955), "Milord" (1959), "Non, je ne regrette rien" (1960) κ.α.

1970: Οι Pink Floyd κυκλοφορούν το πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο "Atom Heart Mother". Ηχογραφήθηκε στα Abbey Road Studios του Λονδίνου από το Μάρτιο του 1970 έως τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς. Το εξώφυλλο του άλμπουμ είναι μια δημιουργία του Storm Thorgerson, το οποίο εμπνεύστηκε από το διάσημο έργο του Andy Warhol "cow-wallpaper". Θα ανέβει μέχρι το No 1 των Βρετανικών Albums Chart και το No 55 στο Billboard. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Atom Heart Mother", "If" κ.α.

1988: Κυκλοφορεί το άλμπουμ του Ιρλανδικού συγκροτήματος U2 με τίτλο "Rattle and Hum". Περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις, διασκευές αλλά και νέα τραγούδια. Ηχογραφήθηκε στο Sun Studio στο Μέμφις του Τενεσί των ΗΠΑ. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Helter Skelter" (Lennon/McCartney), "Desire", "All Along the Watchtower" (Bob Dylan), "Angel of Harlem", "When Love Comes to Town" (παρέα με τον B.B. King).



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου