Translate this page

Σαν σημερα | 13 Αυγουστου


1952: Σε στούντιο του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια ηχογραφείται για πρώτη φορά το τραγούδι "Hound Dog" από την Big Mama Thornton. Θα ανέβει στο Νο1 του Billboard Rhythm and Blues Chart και θα σημειώσει πωλήσεις που θα αγγίξουν τα δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Το 1956 θα το κάνει μεγαλύτερη επιτυχία ο Elvis Presley.

1966: Στην πρώτη των Βρετανικών Albums Chart βρίσκεται το άλμπουμ των The Beatles με τίτλο "Revolver". Κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 5 Αυγούστου. Ήταν ένα αρκετά πιο κιθαριστικό άλμπουμ σε σχέση με το προηγούμενο τους, "Rubber Soul". Ξεχώρισαν τραγούδια όπως τα "Taxman", "Eleanor Rigby", "Yellow Submarine", "She Said She Said", "Good Day Sunshine", "Tomorrow Never Knows". Το εξώφυλλο είναι μια δημιουργία του Γερμανού μπασίστα και φίλου του συγκροτήματος Klaus Voormann.

1971: Ο Αμερικανός σαξοφωνίστας King Curtis (Curtis Ousley 1934-1971) απεβίωσε σε ηλικία 37 ετών στη Νέα Υόρκη. Ο Curtis μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από δύο άντρες που έκαναν χρήση ναρκωτικών έξω από το σπίτι του. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σαξοφωνίστες της soul/R&B. Είχε συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες μεταξύ αυτών και ο John Lennon. Το 1970 κέρδισε το βραβείο Grammy "Best R&B Instrumental Performance" για το "Games People Play". Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2000.

1983: Οι The Police βρίσκονται στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 με το "Every Breath You Take". Το τραγούδι είναι μέρος του άλμπουμ "Synchronicity" που κυκλοφόρησε το Μάιο. Το 1984 θα χαρίσει στο συγκρότημα δύο βραβεία Grammy, τα "Song of the Year" (Sting) και "Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal".

2009: Ο Les Paul (Lester William Polsfuss 1915-2009) απεβίωσε στο White Plains Hospital της Νέας Υόρκης από πνευμονία σε ηλικία 94 ετών. Υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της πρώτης ηλεκτρικής κιθάρας τύπου solid-body (Gibson "Les Paul"), η οποία διαμόρφωσε τον ήχο της rock 'n' roll. Είναι υπεύθυνος για την ανακάλυψη της πολυκάναλης ηχογράφησης, της  τεχνικής overdubbing και των εφέ τύπου delay. Την δεκαετία του '40 μαζί με την γυναίκα του, την τραγουδίστρια Mary Ford (Iris Colleen Summers), σημείωσαν αρκετές επιτυχίες όπως τα τραγούδια "How High the Moon", "Bye Bye Blues" κ.α. Το 1983 τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο Grammy Trustees Award για την συνολική του προσφορά στην μουσική και το όνομα του γράφτηκε στο πέντε χρόνια αργότερα. Αρκετά τραγούδια του έγιναν επιτυχίες από διάφορους καλλιτέχνες όπως οι Bing Crosby("It's Been a Long Long Time"), Andrews Sisters ("Rumors Are Flying") ενώ το "How High the Moon" διακρίθηκε με τον τίτλο Grammy Hall of Fame, το οποίο δίνεται σε ηχογραφήματα που έχουν συμπληρώσει εικοσιπέντε χρόνια ζωής και έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της μουσικής.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου