Translate this page

Σαν σημερα | 23 Ιουλιου


1961: Ο Βρετανός μουσικός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής Martin L. Gore (Martin Lee Gore) γεννήθηκε στο Ντάγκεναμ. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο Βρετανικό συγκρότημα Depeche Mode, από την ίδρυση του το 1980 μέχρι και σήμερα. Είναι ο συνθέτης των μεγάλων επιτυχιών του συγκροτήματος όπως "Personal Jesus", "Enjoy the Silence", "I Feel You" κ.α. Έχει ερμηνεύσει επίσης τα τραγούδια του συγκροτήματος "Somebody", "A Question of Lust", "One Caress" κ.α. Το 1999 βραβεύτηκε από την Βρετανική Ακαδημία τραγουδοποιών και συνθετών με το βραβείο Ivor Novello "International Achievement" για την συνολική προσφορά του στη μουσική. Μαζί με τους Depeche Mode έχει πουλήσει πάνω από εκατό εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως.

1955: Ο Chuck Berry κυκλοφορεί το πρώτο του single με τίτλο "Maybellene", το οποίο και θα γίνει και η πρώτη του επιτυχία. Θεωρείται ένα από τα πρωτοποριακά rock 'n' roll τραγούδια. Λίγο αργότερα θα σκαρφαλώσει μέχρι την πέμπτη θέση του Billboard Rock Charts και στην πρώτη θέση του R&B Ηit. Ο Berry έγινε έτσι ο πρώτος Αφροαμερικανός σόλο καλλιτέχνης που κατάφερε να μπει στο Top Ten του Billboard με ένα rock 'n' roll τραγούδι.

1965: Ο δημοφιλής Βρετανοαμερικανός κιθαρίστας και τραγουδοποιός Slash (Saul Hudson) γεννήθηκε στο Χάμπστεντ του Λονδίνου. Είναι γνωστός για την συμμετοχή του στο hard rock συγκρότημα Guns N' Roses από το 1985 έως και το 1996. Είναι επίσης ιδρυτής του συγκροτήματος Velvet Revolver. Τον Αύγουστο του 2009 το περιοδικό Time, στη λίστα "10 Best Electric Guitar Players of All-Time", τον τοποθέτησε στην δεύτερη θέση. Μετά την αποχώρηση του από τους Guns N' Roses ακολούθησε επιτυχημένη σόλο καριέρα. Το 2007 κέρδισε δικό του αστέρι στο Rock Walk of Fame, δίπλα στους Jimmy Page και Jimi Hendrix. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Chris Cornell, Ozzy Osbourne, Fergie, Ronnie Wood, Alice Cooper, Bad Company, Cheap Trick, Michael Jackson, Ray Charles, Stevie Wonder κ.α.

1977: Οι Led Zeppelin δίνουν την πρώτη από τις δύο προγραμματισμένες συναυλίες τους στο Oakland - Alameda County Coliseum στο Όκλαντ της Καλιφόρνια στα πλαίσια της περιοδείας 1977 North American Tour, η οποία τελικά αποδείχτηκε και η τελευταία του συγκροτήματος στην Αμερική. Μαζί τους βρίσκονται και οι Judas Priest για τους οποίους είναι η έναρξη της πρώτης περιοδείας τους στην Αμερική. Οι δύο ημέρες ήταν μέρος του φεστιβάλ "Days on the Green" που διοργάνωνε ο Bill Graham. Η ημέρα αυτή σημαδεύτηκε από τον ξυλοδαρμό ενός υπάλληλου του Graham κατά την διάρκεια της συναυλίας, από τους road και security μάνατζερ των Led Zeppelin, Peter Grant και John Bindon. Ο υπάλληλος χτύπησε τον εντεκάχρονο γιο του Grant επειδή προσπαθούσε να βγάλει την επιγραφή των καμαρινιών του συγκροτήματος. Ο Bindon ήταν αυτός που είδε το περιστατικό και χτύπησε τον υπάλληλο. Αργότερα ενημέρωσε τον Grant και εκείνος με την σειρά του τον ξυλοκόπησε άσχημα. Οι δύο άντρες αργότερα συνελήφθησαν.

1983: Στην πρώτη θέση του Billboard 200 βρίσκεται το βρετανικό συγκρότημα Police με το άλμπουμ Synchronicity. Είναι το πέμπτο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ του γκρουπ και κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ τα Every Breath You Take, Synchronicity II, King Of Pain κ.α. Στην 26η τελετή απονομής των Grammy Awards το Φεβρουάριο του 2004, το άλμπουμ Synchronicity θα κερδίσει το βραβείο “Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal” και το τραγούδι Every Breath You Take τα βραβεία “Song Of The Year” και “Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal”

2011: Η Βρετανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Amy Winehouse (Amy Jade Winehouse 1983-2011) απεβίωσε σε ηλικία 27 ετών στο σπίτι της στο Κάμντεν του Λονδίνου ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Στην επίσημη αιτιολογία θανάτου αναφέρεται ως "δηλητηρίαση από αλκοόλ". Απέκτησε την πρώτη της κιθάρα στην ηλικία των δεκατριών ετών και άρχισε να γράφει μουσική ένα χρόνο αργότερα. Έγινε ιδιαιτέρα δημοφιλής στη Μεγάλη Βρετανία το 2003 με την κυκλοφορία του πρώτου της στούντιο άλμπουμ με τίτλο "Frank". Το επόμενο άλμπουμ της, "Back to Black", την έκανε γνωστή παγκοσμίως με τραγούδια-επιτυχίες όπως τα "Rehab", "You Know I'm No Good", "Back to Black" κ.α. Το Φεβρουάριο του 2008 στην 50η τελετή απονομής των Grammy Awards, η Amy Winehouse κέρδισε πέντε βραβεία από τα έξι για τα οποία είχε προταθεί. Για το άλμπουμ "Back To Black" κέρδισε το βραβείο "Best Pop Vocal Album", για το τραγούδι "Rehab" από το άλμπουμ κέρδισε τα βραβεία "Record Of The Year", "Song Of The Year" και "Best Female Pop Vocal Performance" καθώς και το βραβείο "Best New Artist". Η Amy Winehouse έγινε η πέμπτη γυναίκα σόλο καλλιτέχνης που κέρδισε τόσα Grammy σε ένα βράδυ.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου