Translate this page

Σαν σημερα | 6 Ιουνιου


1936: Ο Αμερικανος τραγουδιστης Levi Stubbs (Levi Stubbs 1936-2008) γεννηθηκε στο Ντιτροιτ του Μιτσιγκαν. Ειναι δημοφιλης για την συμμετοχη του ως βασικος τραγουδιστης στο R&B συγκροτημα The Four Tops. Σημειωσαν μεγαλη επιτυχια την δεκαετια του '60 με τραγουδια επιτυχιες οπως τα "Baby I Need Your Loving", "It's the Same Old Song", "Reach Out I'll Be There", "Bernadette" κ.α. Οι πωλησεις τους παγκοσμιως ξεπερνουν τα πενηντα εκατομμυρια αντιτυπα. Το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame,μαζι με των υπολοιπων μελων του συγκροτηματος το 1990. Το 1988 σημειωσαν επιτυχια μ ετο τραγουδι "Loco In Acapulco" στην ταινια "Buster".

1960: Ο Αμερικανος κιιθαριστας τραγουδοποιος και παραγωγος Steve Vai (Steven Siro Vai) γεννηθηκε στο Carle Place της Νεας Υορκης. Στις αρχες του 1970 υπηρξε μαθητης του Joe Satriani και συνεργαστηκε στενα με τον Frank Zappa μεχρι το 1982 που ξεκινησε σολο καριερα. Συνεργαστηκε και ηχογραφησε επισης με καλλιτεχνες οπως οι David Lee Roth (Van Halen), John Lydon (Sex Pistols), Whitesnake, Ozzy Osbourne, Dream Theater, Alice Cooper, Yardbirds, Motorhead, Alcatrazz, Eros Ramazzotti κ.α. Την δεκαετια του '90 πραγματοποιησε συναυλιες με δικη του μπαντα, συνεργαζομενος με τον δασκαλο του Satriani. Μεχρι σημερα εχει κυκλοφορησει 21 σολο αλμπουμ και εχει συμμετασχει σαν μουσικος σε πανω απο 80. Εχει προταθει για οκτω βραβεια Grammy και εχει κερδισει τρια. Θεωρειται ενας απο τους πιο σημαντικους κιθαριστες της γενιας του.

1962: Στα Abbey Roads Studios του Λονδινου, οι The Beatles πραγματοποιουν τις πρωτες τους ηχογραφησεις για την EMI σαν οντισιον για τον παραγωγο George Martin. Θα ηχογραφησουν τα τραγουδια "Βesame Mucho", "Love Me Do", "PS I Love You" και "Ask Me Why" με τον Pete Best στα τυμπανα.

1966: Στην κορυφη του Bilboard Hot 100 βρισκονται οι The Rolling Stones και το τραγουδι "Paint It Black". Κυκλοφορησε τον Μαϊο, Παρασκευη και 13. Ειναι μια δημιουργια των Mick Jagger και Keith Richards, ενω το χαρακτηριστικο riff του τραγουδιου ανηκει στον κιθαριστα Brian Jones. Θα φτασει στην κοτυφη των Αμερικανικων και Βρετανικων Charts.

1970: Ο Syd Barrett δινει την πρωτη του σολο συναυλια μετα την αποχωρηση του απο τους Pink Floyd, στο Olympia Exhibition Hall του Λονδινου. Θα τον συνοδεψουν στην σκηνη, ο David Gilmour στο μπασο και ο Jerry Shirley στα τυμπανα. Ο ηχος ηταν πολυ κακος με αποτελεσμα τα φωνητικα να μην ακουγονται. Οι τρεις τους επαιξςν τεσσερα τραγουδια, λιγοτερο απο μιση ωρα δηλαδη, και στο τελος του τεταρτου τραγουδιου, ο Barrett αφησε κατω την κιθαρα του και αποχωρησε απο την σκηνη.

1971: Οι Frank Zappa & The Mothers of Invention βρισκονται για δευτερη ημερα στη σκηνη του Filmore East της Νεας Υορκης για τις ηχογραφησεις του δωδεκατου αλμπουμ τους, "Live at the Filmore". Συμμετεχουν οι John Lennon και Yoko Ono, οι οποιοι εχουν να εμφανιστουν σε σκηνη σχεδον δυο χρονια.

1972: Κυκλοφορει το αλμπουμ του Βρετανου τραγουδιστη και τραγουδοποιου David Bowie με τιτλο "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spiders From Mars". Θα ανεβει μεχρι την πεμπτη θεση των Βρετανικων Album Chart και στην 75η του Billboard. Το 1973 κυκλοφορησε η ομοτιτλη ταινια σε σκηνοθεσια του D.A. Pennebaker. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "Lady Stardust", "Ziggy Stardust", "Suffragette City" κ.α.

1987: Η Kim Wilde βρισκεται στην πρωτη θεση του Bilboard Hot 100 με το "You Keep Me Hanging On". Το τραγουδι ειχε πρωτογινει επιτυχια απο το γυναικειο συγκροτημα The Supremes το 1966.

1987: Η Whitney Houston με το τραγουδι "I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me)" ανεβαινει στην πρωτη θεση των Βρετανικων Singles Chart. Ενα χρονο αργοτερα το τραγουδι θα της χαρισει το βραβειο Grammy "Best Female Pop Vocal Performance".

1991: Ο Αμερικανος jazz τενορος σαξοφωνιστας Stan Getz (Stanley Gayetzky 1927-1991) απεβιωσε σε ηλικια 64 ετων στο Μαλιμπου της Καλιφορνια απο καρκινο του ηπατος. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως οι Nat King Cole, Jimmy Dorsey, Benny Goodman, Chick Corea κ.α. Ηταν απο τους ανθρωπους που συστησαν στην Αμερικη την μουσικη bossa nova. Το 1963 κερδισε το βραβειο Grammy "Best Jazz Performance" για το τραγουδι "Desafinado". Ενα χρονο αργοτερα, μαζι με τους Antonio Carlos Jobim και João Gilberto, ηχογραφουν το αλμπουμ "Getz/Gilberto" απο το οποιο το κλασικο bossa nova "The Girl from Ipanema" (Vinicius de Moraes) γινεται παγκοσμια επιτυχια και του χαριζει ακομα δυο βραβεια Grammy, τα "Best Album" και "Best Single".

1995: Κυκλοφορει στην Αμερικη, το διπλο live αλμπουμ των Pink Floyd με τιτλο "Pulse". Ηχογραφηθηκε κατα την διαρκεια της περιοδειας του συγκροτηματος "Division Bell Tour" το 1994 και περιεχει τραγουδια απο τα αλμπουμ τους: "The Piper at the Gates of Dawn", "Meddle", "The Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here", "The Wall", "A Momentary Lapse of Reason" και "The Division Bell". Κυκλοφορησε στη Μεγαλη Βρετανια λιγες μερες νωριτερα, στις 29 Μαϊου.

2003: Ο Βρετανος μουσικος και τραγουδοποιος Dave Rowberry (David Eric Rowberry 1940-2003), κιμπορντιστας του Βρετανικου συγκροτηματος The Animals, βρεθηκε νεκρος σε ηλικια 62 ετων στο διαμερισμα του στο Λονδινο απο αιμοραγια στο στομαχι. Ενσωματωθηκε στο συγκροτημα το 1965, μετα την αποχωρηση του Alan Price. Εκτος απο μουσικος, βοηθησε τους Animals και σαν ενορχηστρωτης. Το ονομα του γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994.

2006: Ο Αμερικανος πιανιστας Billy Preston (William Everett Preston 1946-2006) απεβιωσε σε ηλικια 59 ετων στο Σκοτσντειλ της Αριζονα απο νεφρικη ανεπαρκεια. Στηξν μακροχρονη καριερα του συνεργαστηκε με σημαντικους καλλιτεχνες οπως οι The Rolling Stones, The Band, Nat King Cole, Little Richard, Eric Burdon , Ray Charles, George Harrison, Elton John, Eric Clapton, Bob Dylan, Sam Cooke, Aretha Franklin, The Jackson 5, Quincy Jones, Richie Sambora, Red Hot Chili Peppers κ.α. Το 1969 συνεργαστηκε με τους The Beatles για τα λεγομενα "Get Back Sessions" και το αλμπουμ "Abbey Road". Ο John Lennon ειχε προτεινει μαλιστα την ιδεα, ο Preston να ενσωματωθει στο συγκροτημα σαν το "Fifth Beatle". Το 1972 γνωρισε επιτυχια με το ορχηστρικο θεμα "Outa-Space", το οποιο ανεβηκε μεχρι τη δευτερη θεση του Bilboard και του χαρισε το βραβειο Grammy "Best Pop Instrumental Performance". Το 1978 εμφανιστηκε στο φιλμ "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" του σκηνοθετη Robert Stigwood. Θεωρειται μια απο τις σημαντικοτερες μουσικες προσωπικοτητες του 20ου αιωνα.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου