Translate this page

Σαν σημερα | 3 Ιουνιου


1939: Ο Βρετανος τραγουδιστης και τραγουδοποιος Ian Hunter γεννηθηκε στο Οσγουεστρι της Αγγλιας. Υπηρξε μελος του Βρετανικου glam-rock συγκροτηματος Mott the Hoople, το οποιο γνωρισε επιτυχια την δεκαετια του '70. Το πιο δημοφιλες τραγουδι τους, "All the Young Dudes", το εγραψε γι αυτους ο David Bowie το 1972. Αποχωρισε απο το συγκροτημα το 1975 και συνεργαστηκε
στενα με τον κιθαριστα, τραγουδοποιο και ενορχηστρωτη Mick Ronson. Μεγαλη του επιτυχια το τραγουδι "Once Bitten Twice Shy". Ο Hunter συνεχιζει να δινει το παρων στα μουσικα δρωμενα μεχρι και σημερα, πραγματοποιωντας συναυλιες και ηχογραφωντας αξιολογα αλμπουμ οπως το "Rant" το 2001.

1942: Ο Αμερικανος πρωτοπορος της soul μουσικης, τραγουδιστης, τραγουδοποιος και παραγωγος Curtis Mayfield (Curtis Lee Mayfield 1942-1999) γεννηθηκε στο Σικαγο του Ιλινοις. Εγραψε καποια απο τα πιο κλασικα τραγουδια της δεκαετιας του 'σο και του '70 οπως τα "He Will Break Your Heart', "Gypsy Woman", "Let's Do It Again" "He Don't Lover You (Like I Love You)". Υπηρξε μελος του συγκροτη-ματος The Imressions με τους οποιους γνωρισε επιτυχια στα τελη της δεκαετιας '60 με τραγουδια οπως τα "Keep On Pushing", "People Get Ready", "It's All Right" κ.α. Αρκετα απο τα τραγουδια του εγιναν σημαια του πολιτικου κινηματος των εγχρωμων στην Αμερικη, γνωστο σαν Civil Rights Movement τη δεκαετια του '60. Συγκεκριμενα το "Keep On Pushinh" ειναι ενα απο τα τραγουδια που ηταν ταυτισμενο με τον Martin Luther King, jr. Την δεκαετια του ΄70 ακολουθησε σολο καριερα. Το 1972 κυκλοφορησε ενα απο τα σημαντικοτερα αλμπουμ της μαυρης μουσικης, το "Super Fly", soundtrack της ομοτιτλης ταινιας. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως οι Gladys Night & The Pips, Aretha Franklin κ.α. Το 1994 τιμηθηκε με το βραβειο Grammy Legend Award και το 1995 με το Grammy "Lifetime Achievement".

1967: Στην πρωτη θεση του Bilboard Hot 100 βρισκεται η Aretha Fankllin με το τραγουδι "Respect". Ηχογραφηθηκε το Φεβρουαριο του 1967 στα Atlantic Studios της νεας Υορκης και κυκλοφορησε τον Απριλιο. Το τραγουδι γραφτηκε και πρωτοκυκλοφορησε απο τον τραγουδιστη και τραγουδοποιο Otis Redding τον Αυγουστο του 1965. Ενω ο Redding εγραψε το τραγουδι το τραγουδι σαν την
εκκληση ενος αντρα για σεβασμο και αναγνωριση απο μια γυναικα, οταν το ερμηνευσε η Franklin αντιστραφηκε η σημασια του και μετατραπηκε στον σεβασμο και την αναγνωριση που αξιζε μια γυναικα στην Αμερικη του '60. Η ερμηνεια της Aretha Franklin αντιπροσωπευε απολυτα την σημασια του τραγουδιου το οποιο και εγινε η σημαια του φεμινιστικου κινηματος στην Αμερικη και θεωρειται ενα απο τα σημαντικοτερα τραγουδια στην Rhythm and Blues μουσικη σκηνη. Το Φεβρουαριο του 1968 στην δεκατη τελετη απονομης των Grammy Awards το τραγουδι "Respect" χαρισε στην Aretha Franklin τα βραβεια "Best Rhythm & Blues Recording" και "Best rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female".

1972: Κυκλοφορει στη Μεγαλη Βρετανια το εβδομο στουντιο αλμπουμ του συγκροτηματος Pink Floyd με τιτλο "Obscured by Clouds". Χρησιμοποιηθηκε σαν soundtrack για την ταινια "La Vallee" του Γαλλοελβετου σκηνοθετη Barbet Schoeder. Ειναι το τριτο soundtrack αλμπουμ του συγκροτηματος μετα τα ":The Committee" το 1968 και το "Morre" to 1969.

2009: Η Αμερικανιδα blues τραγουδιστρια Koko Taylor (Cora Walton 1928-2009) απεβιωσε σε ηλικια 80 ετων στο Σικαγο του Ιλινοις μετα απο επιπλοκες που ειχε η εγχειρηση γαστρεντεριτιδας που ειχε υποβληθει λιγες μερες πριν. Εχει χαρακτηριστει ως "η Βασιλισσα των blues". Μεγαλη της επιτυχια το τραγουδι "Wang Dang Doodle". Η τελευταια της live εμφανιση ηταν στις 7 Μαϊου του 2009 οταν ανεβηκε στη σκηνη για να παραλαβει το βραβειο "Traditional Blues Female Artist of The Year" στα Blues Awards στο Μεμφις του Τενεσι. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως B.B.King, Willie Dixon, Muddy waters, Howlin' Wolf κ.α.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου