Translate this page

Σαν σημερα | 10 Ιουνιου


1910: Ο Θρυλικος Αμερικανος τρταγουδιστης και κιθαριστας της blues Howlin' Wolf (Chester Arthur Burbett 1910-1973) γεννηθηκε στο Γουαιτ Στεισον του Μισισιπι. Θεωρειται ενας απο τους μεγαλυτερους καλλιτεχνες της blues μουσικης σκηνης του Σικαγο. Το 1980 το ονομα του γραφτηκε στο Blues Hall of Fame, το 1991 στο Rock and Roll Hall of Fame και το 1999 το "Smokestack Lighting" κερδισε το ειδικο βραβειο Grammy Hall of Fame. Δημοφιλη τραγουδια του: "Spoonful", "Little Red Rooster", "Back Door Man", "I Ain't Superstitions" κ.α.

1922: Η Αμερικανιδα τραγουδιστρια και ηθοποιος Judy Garland (Frances Ethel Gumm 1922-1969) γεννηθηκε στο Γκραντ Ραπιντς της Μινεσοτα. Το 1938, σε ηλικια δεκαεπτα ετων, πρωταγωνιστησε στην ταινια "The Wizard of Oz" στην οποια τραγουδουσε ενα απο τα τραγουδια που θα την χαρακτηριζαν για παντα, το "(Somewhere) Over the Rainbow". Αλλα δημοφιλη τραγουδια της: "Have Yourself a Merry Little Christmas", "Get Happy", "The Man That Go Away", "(Dear Mr. Gable) You Made Me Love You" κ.α. Εχει κερδισει ενα Academy Juvenile Award, μια Χρυση Σφαιρα, ενα Tony Award και τρια Grammy Awards, εκ των οποιων το ενα για την συνολικη της προσφορα στην μουσικη (Lifetime Achievement).

1961: Η Αμερικανιδα τραγουδιστρια, τραγουδοποιος και μουσικος, μπασιστρια των Pixies, Kim Deal (Kimberley Ann Deal) γεννηθηκε στο Ντειτον του Οχαιο. Ενσωματωθηκε στο συγκροτημα το 1986 και μετα την προσωρινη διαλυση τους συνεργαστηκε με την Tanya Donelly (Throwing Muses) για την δημιουργια του συγκροτηματος The Breeders, οι οποιοι με το δευτερο αλμπουμ τους "Last Splash" γνωρισαν επιτυχια με το τραγουδι "Cannonball". Το 2004 παραλληλα με τους The Breeders, συνεχισε την συνεργασια τους με τους Pixies...

1964: Κατα την διαρκεια της Αμερικανικης περιοδειας τους, οι The Rolling Stones κανουν ενα μικρο διαλειμμα στα Chess Studios του Σικαγο για να συνεχισουν τις ηχογραφησεις του δευτερου αλμπουμ τους με τιτλο "12Χ5". Τις δυο εκεινες ημερες τους επισκεπτονται στο στουντιο οι "ηρωες" τους: Chuck Berry, Muddy Waters και Willie Dixon.

1966: Οι Big Brother & The Holding Company, εξι ημερες μετα την ενσωματωση της Janis Joplin στο σχημα, δινουν συναυλια στο The Avalon Ballroom στο Σαν Φρανσισκο της Καλιφορνια.

1967: Στην πρωτη θεση των Βρετανικων Albums Chart βρισκεται το αλμπουμ "Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band" των The Beatles. Θα παραμεινει στην κορυφη για 27 εβδομαδες. Το αλμπουμ κοστισε 42.500 λιρες και οι ηχογραφησεις κρατησαν 700 ωρες. Ειναι το πρωτο αλμπουμ που οι στιχοι βρισκονται τυπωμενοι στο εσωτερικο του (sleeve). Το 1968 κερδισε τεσσερα απο τα επτα βραβεια Grammy για τα οποια ειχε προταθει. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "With A Little Help From My Friands", "Lucy In the Sky with Diamonds", "A Day in the Life" κ.α. Ειναι ενα απο τα σημαντικοτερα αλμπουμ της παγκοσμιας δισκογραφιας.

1972: Οι The Rolling Stones και το αλμπουμ τους "Exile On Main St." βρισκονται στην κορυφη των Albums Chart. Θα παραμεινει στην πρωτη θεση για μια εβδομαδα. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "Tumbling Dice", "Ventilator Blues", "Let It Loose" κ.α.

1975: Οι Eagles κυκλοφορουν το τεταρτο στουντιο αλμπουμ τους με τιτλο "One of These Nights". Για το τραγουδι "Lyin Eyes" κερδισαν το βραβειο Grammy "Best Pop Performance By a Duo or Group with Vocal". Το "One of These Nihgts" ειναι το πρωτο single του αλμπουμ και το δευτερο Νο1 για το συγκροτημα στο Billboard Hot 100. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "Lyin Eyes" και "Take It to the Limit".

1980: Κυκλοφορει το τελευταιο στουντιο αλμπουμ των Bob Marley & The Wailers, με τιτλο "Uprising". Περιεχει τα κλασικα πλεον τραγουδια "Redemption Song" και "Could You Be Loved" το οποιο εφτασε μεχρι την πεμπτη θεση στα Βρετανικα Singles Chart.

2004: Εφυγε απο την ζωη σ εηλικια 73 ετων απο χρονια ασθενεια στο συκωτι, ενας απο τους μεγαλυτερους μουσικους του 20ου αιωνα... ο Ray Charles (Ray Charles Robinson 1930-2004). Ειναι γνωστος και ως "the Genius of Soul". Στη λιστα του περιοδικου Rolling Stone, "The 100 Greatest Artists of All Time" βρισκεται στην δεκατη θεση ενω σε ψηφοφορια του περιοδικου το 2008, "The 100 Greatest Singers of All Time", αναδειχτηκε δευτερος με πρωτη την Aretha Franklin και τριτο τον Elvis Presley. Το 1981 κερδισε το δικο του αστερι στο Hollywood Walk of Fame και το 1986 το ονομα του γραφτηκε στο Rock & Roll Hall of Fame. Ενα χρονο αργοτερα κερδισε το βραβειο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολικη του προσφορα στη μουσικη και το 1998 του απονεμηθηκε το Polar Music Prize. Δημοφιλη τραγουδια του: "Georgia On My Mind", "Hit the Road Jack", "Unchain My Heart", "Busted", "Shake a Tail Father" κ.α.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου