Translate this page

Σαν σημερα | 20 Μαϊου


1936: Ο Αμερικανος μουσικος της jazz Rufus Harley (Rufus Harley Jr. 1936-2006) γεννηθηκε στο Ραλει της Βορειας Καρολινας. Ειναι ο πρωτος που ενσωματωσε την Σκωτζεζικη πιπιζα στην jazz και funk μουσικη. Τις δεκαετιες '60 και '70 συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως οι Herbue Man, Sonny Stitt και Sonny Rollins.

1944: Ο μεγαλος Βρετανος τραγουδιστης, μουσικος και συνθετης Joe Cocker (John Cocker) γεννηθηκε στο Σεφιλντ του Γιορκσαιρ της Αγγλιας. Το 1969 ηταν απο τους καλλιτεχνες που συμμετειχαν στο φεστιβαλ του Woodstock. Την δεκαετια του '60 εγινε δημοφιλης διασκευαζοντας κυριως τραγουδια των The Beatles. Το 1983 κερδισε το βραβειο Grammy "Best Pop Performance by a Duo" αλλα και το βραβειο Οσκαρ "Best Original Song" για το τραγουδι "Up Where We Belong" που τραγουδησε ντουετο με την Jennifer Warnes και ειναι μερος του soundtrack της ταινιας "An Officer and a Gentleman". Αλλες μεγαλες του επιτυχιες την δεκαετια του '80 ειναι τα τραγουδια "You Can Leave Your Hat On" που ακουγοταν στην ταινια "9 1/2 Weeks" και "Unchain My Heart".

1946: Η Αμερικανιδα τραγουδιστρια και ηθοποιος Cher (Cherilyn Sarkisian) γεννηθηκε στο Ελ Σεντρο της Καλιφορνια. Ξεκινησε τη καριερα της σε ηλικια δεκαεπτα ετων σαν μελος του σχηματος Sonny & Cher και το 1965 γνωρισαν επιτυχια με το τραγουδι "I Got You Babe". Απο το 1965 εως και το 1972 ειχαν τραγουδησει εξι top 10 επιτυχιες, μεταξυ αυτων και το "The Beat Goes On". Τραγουδια που εκανε επιτυχια στη σολο καριερα της: "If I Could Turn Back Time", "The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)", "Love and Understanding" κ.α. πρωταγωνιστησε σε ταινιες οπως "Mask", "The Witches of Eastwick", "Moonstruck" κ.α. Εχει κερδισει ενα βραβειο Οσκαρ, ενα βραβειο Grammy, τρεις Χρυσες Σφαιρες και ενα βραβειο Emmy.

1954: Οι Bill Haley & His Comets κυκλοφορουν το τραγουδι "Rock Around the Clock". Αν και λιγο νωριτερα ο Bill Haley ειχε κανει μεγαλη επιτυχια με το "Shake, Rattle and Roll", ειναι το τραγουδι που συστησε την rock 'n' roll μουσικη σε μεγαλυτερα ακροατηρια., Ο αρχικος τιτλος του τραγουδιου ηταν "We're Gonna Rock Around the Clock Tonight!". Η επιτυχια θα ερθει ενα χρονο αργοτερα οταν θα περιλαμβανεται στο soundtrack της ταινιας "Blackboard Jungle", επιτυχια που θεωρειται απο πολλους πως σημαδεψε το ξεκινημα της rock εποχης. Το 1982 κερδισε το βραβειο "Grammy Hall of Fame", το οποιο τιμαει ηχογραφησεις τουλαχιστον εικοσι πεντε ετων και οι οποιες επηρεασαν με καποιο τροπο την ιστορια της μουσικης.

1960: Οι Johnny and the Moondogs αλλαζουν το ονομα τους σε The Silver Beetles για τη πρωτη τους περιοδεια στη Σκοτια. Μελη του συγκροτηματος ειναι οι John Lennon, Paul Ramon (Paul ΜcCartney), Carl Harrison (George Harrison) και Stuart de Stael (Stuart Sutcliffe).

1961: Ο Αμερικανος μουσικος, τραγουδιστης, τραγουδοποιος και παραγωγος Dan Wilson γεννηθηκε στη Μινεαπολις της Μινεσοτα. Ειναι δημοφιλης ως τραγουδιστης του συγκροτηματος Semisonic και εχει γραψει για το γκρουπ τις επιτυχιες "Secret Smile", "Closing Time", "Chemistry" κ.α. Εχει συνεργαστει με αρκετους καλλιτεχνες, μεταξυ αυτων και η Βρετανιδα τραγουδιστρια κσαι τραγουδοποιος Adele για την οποια εγραψε τρια τραγουδια στο αλμπουμ της "21", Αναμεσα σε αυτα ηταν και το "Someone Like You" στο οποιο ηταν και συμπαραγωγος.

1964: Ο Αμερικανος τραγουδιστης Rudy Lewis (1936-1964) βρεθηκε νεκρος στο σπιτι του στο Χαρλεμ της Νεας Υορκης σε ηλικια 27 ετων. Υπηρξε ο βασικος τραγουδιστης των The Drifters απο το 1960 εως και το θανατο του. Ο Lewis πεθανε το προηγουμενο βραδυ απο την προγραμματισμενη ηχογραφηση του "Under the Boardwalk" και αντικατασταθηκε απο τον Johnny Moore. Τραγουδησε τις επιτυχιες του συγκροτηματος: "Some Kind of Wonderful", "Please Stay", "On Broadway", "Up on the Roof" κ.α. Το ονομα του γραφτηκε μαζι με των The Drifters το 1988 στο Rock and Roll Hall of Fane.

1966: Σε συναυλια των The Who στο κλαμπ Ricky Tick στο Γουιντσορ της Αγγλιας, και αφου οι Pete Townshend και Roger Daltrey βαρεθηκαν να περιμενουν τους John Entwistle και Keith Moon, ξεκινουν τη συναυλια με μπασιστα και ντραμερ απο την ντοπια μπαντα η οποια ανοιξε τη συναυλια. Οταν στα μεσα της συναυλιας εμφανιστηκαν τελικα οι δυο μουσικοι, ξεσπασε καυγας αναμεσα στους Townshend και Moon με αποτελεσμα ο πρωτος να χτυπησει τον δευτερο στο κεφαλι με την κιθαρα του. Οι Moon και Entwistle παραιτηθηκαν απο το συγκροτημα... για να επιστρεψουν μια εβδομαδα αργοτερα.

1998: Στην Ρωμαιοκαθολικη Εκκλησια The Good Shepherd στο Μπεβερλι Χιλς της Καλιφορνια πραγματοποιειται η κηδεια του Frank Sinatra με τατρακοσιους παρευρισκομενους και χιλιαδες θαυμαστες απ'εξω απο την εκκλησια. Αναμεσα τους οι Tony Bennett, Tom Selleck, Faye Dunaway, Tony Curtis, Liza Minnelli, Kirk Douglas, bob Dylan, Nancy Reagan, Sophia Loren, Mia Farrow, Jack Nikolson κ.α.

2008: Το Αμερικανικο συγκροτημα 3 Doors Down κυκλοφορει το τεταρτο στουντιο αλμπουμ τους που φερει σαν τιτλο το ονομα τους. Θα κανει ντεμπουτο στο Νο1 του Bilboard 200 πουλωντας μονο την πρωτη εβδομαδα κυκλοφοριας του πανω απο εκατον πενηντα χιλιαδες αντιτυπα. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "It's Not My Time", "Ciitzen/Soldier" κ.α.

2012: Ο μουσικος, τραγουδιστης και τραγουδοποιος Robin Gibb (Robin Hugh Gibb 1949-2012), μελος του συγκροτηματος Bee Gees, απεβιωσε σε ηλικια 62 ετων στο Λονδινο απο ηπατικη και νεφρικη ανεπαρκεια. Οι Bee Gees διαλυθηκαν το 2003, μετα τον θανατο του του διδυμου του Maurice Gibb. Το 1997 τα ονοματα τους γραφτηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame. Οι πωλησεις των αλμπουμ του συγκροτηματος παγκοσμιως ξεπερνουν τα διακοσια εκατομμυρια αντιτυπα.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου