Translate this page

Σαν σημερα | 18 Μαϊου


1911: Ο Αμερικανος, πρωτοπορος της rock 'n' roll Big Joe Turner (Joseph Vernon Turner, Jr. 1911-1985) γεννηθηκε στο Κανσας Σιτυ του Μιζουρι. Επηρεασε καλλιτεχνες οπως οι Elvis Presley και Little Richard. Ειναι γνωστος και ως "the Boss of the Blues". Πολλοι θεωρουν πως χωρις την παρουσια του δεν θα ειχε συμβει τιποτα στην rock 'n' roll μουσικη. Το 1954 σκαρφαλωσε στην κορυφη των Αμερικανικων Singles Chart με το τραγουδι "Shake, Rattle and Roll".

1912: Ο Αμερικανος τραγουδιστης Perry Como (Pierino Ronald Como 1912-2001) γεννηθηκε στο Κανονσμπουργκ της Πενσυλβανια. Το 1987 του απονεμηθηκε το βραβειο Kennedy Center Honor ενω το 2002 τιμηθηκε με το βραβειο Grammy "Lefetime Achievement" για την συνολικη του προσφορα στη μουσικη. Δημοφιλη τραγουδια του: "Till the End of Time", "I'm Gonna Love That Girl", "I'm Always Chasing Rainbows", "Don't Let the Stars Get In Your Eyes", "It's Impossible" κ.α. Θεωρειται μια απο τις σημαντικοτερες καλλιτεχνικες προσωπικοτητες του 20ου αιωνα.

1957: Ο Ρουμανος μουσικος, συνθετης και παραγωγος Michael Cretu (Mihai Cretu) γεννηθηκε στο Βουκουρεστι της Ρουμανιας. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως οι Sandra, Boney M, Mike Oldfield κ.α. Τα αλμπουμ στα οποια εργαστηκε σαν παραγωγος εχουν πουλησει πανω απο εκατο εκατομμυρια αντιτυπα. Το 1988 δημιουργησε τους Enigma και το πρωτο τους single με τιτλο "Sadeness" γνωρισε τεραστια επιτυχια. Το 1990 με την κυκλοφορια του πρωτου τους αλμπουμ εφτασαν σε πωλησεις τα εικοσι εκατομμυρια αντιτυπα.

1963: Ο Bob Dylan και η Joan Baez ερμηνευουν το τραγουδι "With God on Our Side" στα πλαισια του φεστιβαλ Monterey Rock Festival. Το τραγουδι ειναι μια δημιουργια του Dylan για το αλμπουμ του "The Times They Are A-Changin'" του 1964. Το τραγουδι με την συμμετοχη της Baez υπαρχει στο αλμπουμ "The Bootleg Series Vol. 6:Bob Dylan Live 1964, Concert at Philarmonic Hall" που κυκλοφο-ρησε το 2004.

Οι The Kingsmen ηχογραφουν το τραγουδι "Louie Louie" στα Northwestern, Inc., Motion Pictures amd Recording Studios στο Ορεγκον των ΗΠΑ. Τον Ιουνιο του 1965, ματα απο καταγγελια πως οι στιχοι του τραγουδιου ειναι προσβλητικοι, το FBI θα κανει ερευνα χωρις αποτελεσμα.

1968: Στα πλαισια του Northern California Folk Rock Festival που πραγματοποιειται στο Σαν Χοσε της Καλιφορνια, εμφανιζονται μεταξυ αλλων συγκροτηματα και καλλιτεχνες οπως οι The Doors, The Animals, Jefferson Airplane, Big Brother & the Holding Company κ.α. Το φεστιβαλθα διαρκεσει δυο μερες 18 και 19 Μαιου. Θα πραγματοποιηθει ακομα μια και τελευταια χρονια, το 1969.

1972: Συμφωνα με δημοσιευμα της εφημεριδας New York Times, οι The Beatles -John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr- συμφωνησαν να μοιρασουν σε τεσσερα ισα μερη την περιουσια που προεκυψε απο την συνεργασια τους. Υστερα απο την συμφωνια, αποδεσμευονται δεκαεπτα εκατομμυρια δολαρια που ειχαν παγωσει υστερα απο την δικαστικη διαμαχη που ειχε
αρχισει μεταξυ τους.

1980: Ο Βρετανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος, μουσικος και ποιητης, μελος του συγκροτηματος Joy Division, Ian Curtis (Ian Kevin Curtis 1956-1980) αυτοκτονει δι' απαγχονισμου στο σπιτι των γονιων του στο Μακλσφιλντ της Αγγλιας, σε ηλικια 23 ετων. Πριν αφαιρεσει τη ζωη του ειχε παρακολουθη-σει την ταινια του Werner Herzog με τιτλο "Stroszek" και ειχε ακουσει το αλμπουμ του Iggy Pop "The Idiot". Το πτωμα του ανακαλυψε η γυναικα του, το επομενο πρωινο. Ο Curtis επασχε απο επιληψια και την εποχη εκεινη οι κρισεις ηταν ολο και πιο συχνες. Το 2007 η ζωη του μεταφερθηκε στη μεγαλη οθονη με την ταινια "Control" σε σκηνοθεσια του Anton Corbijn. Το 1976 μαζι με τους Bernard Summer και Peter Hook δημιουργησαν τους Joy Division. Κυκλοφορησε μαζι τους δυο αλμπουμ "Uknown Plessures" (1979) και "Closer" (1980). Δημοφιλη τραγουδια τους: "Transmission", Shadowplay", "New Dawn Fades", "She's Lost Control", "Isolation", "Love Will Tear Us Apart" κ.α. Αν και η πορεια τους ηταν συντομη, η επιρροη τους στην εναλλακτικη μουσικη ηταν μεγαλη. Πολλοι ειναι οι καλλιτεχνες και τα συγκροτηματα που εχουν παραδεχτει κατα καιρους την επιρροη των Joy Division, οπως Interpol, Aditors, Moby, John Frusciante, Bono κ.α.

1984: Οι Simple Minds και το τραγουδι "Don't You Forget About Me" βρισκονται στην κορυφη του Bilboard Hot 100. Ειναι μερος του soundtrack της ταινιας "The Breakfast Club". Σαν single κυκλοφορησε στη Μεγαλη Βρετανια στις 8 Απριλιου του 1984.

1991: Oι R.E.M. και το αλμπουμ τους "Out Of Time" βρισκονται στην πρωτη θεση του Bilboard 200. Ειναι το εβδομο στουντιο αλμπουμ του συγκροτηματος, κυκλοφορησε αρχες Μαρτιου και ειναι το αλμπουμ που εκανε τους R.E.M. να αναδειχτουν παγκοσμιως. Το Φεβρουαριο του 1992 στην 34η τελετη απονομης των Grammy Awards το αλμπου θα κερδισει το βραβειο "Best Alternative Music Album" και το τραγουδι "Losing My Religion" τα βραβεια "Best Pop Performance By A Duo Or Group With Vocal" και "Best Music Video - Short Form". Θεωρειται το πιο εμπορικο αλμπουμ του συγκροτηματος και οι πωλησεις του μεχρι σημερα ξεπερνουν τα δεκατρια εκατομμυρια αντιτυπα. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "Losing My Religion", "Near Wild Heaven", "Shiny Happy People" κ.α.

2004: Ο Αμερικανος ντραμερ της jazz Elvin Jones (Elvin Ray Jones 1927-2004) απεβιωσε σε ηλικια 76 ετων στο Ινγκλγουντ του Νιου Τζερσει απο καρδιακη ανεπαρκεια. Συνεργαστηκε με μεγαλους μουσικους οπως οι John Coltrane, Charlie Parker και Miles Davis.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου