Translate this page

Σαν σημερα | 16 Μαϊου


1946: Ο Βρετανος κιθαριστας, συνθετης και παραγωγος Robert Fripp γεννηθηκε στο Γουιμπορν της Αγγλιας. Είναι δημοφιλης για τη συμμετοχη του ως κιθαριστας του βρετανικου progressive rock συγκροτηματος King Crimson από το 1968.

1947: Ο ντραμερ και ιδρυικο μελος του Σκωτσεζικου hard rock συγκροτηματος Nazareth, Darrell Sweet (Darrell Antony Sweet 1947-1999) γεννηθηκε στο Μπουρνμαουθ της Αγγλιας. Υπηρξε μελος του συγκροτηματος από την ιδρυση του το 1968 εως το θανατο του το 1999.

1953: Ο θρυλικος gypsy jazz κιθαριστας Django Reinhardt (Jean Baptiste Reinhardt 1910-1953) απεβιωσε σε ηλικια 43 ετων στο Φοντενμπλο της Γαλλιας από εγκεφαλικη αιμορραγια. Περασε μεγαλο μερος των νεανικων του χρονων παιζοντας μπαντζο, κιθαρα και βιολι σε διαφορα μαγαζια στο Παρισι. Υπηρξε ενας από τους πιο σημαντικους Ευρωπαιους jazz μουσικους και κιθαριστες. Το κουντεντο που δημιουργησε με το βιολιστη Stephane Grappelli, “Quintette du Hot Club de France” θεωρειται ένα από τα σημαντικοτερα Jazz συγκροτηματα. Μεταξυ πολλων αλλων οι Les Paul, B.B. King, Carlos Santana, Stevie Ray Vaughan, Mark Knopfler τον εχουν αναφερει ως πηγη εμπνευσης. Ενας από τους μεγαλυτερους κιθαριστες ολων των εποχων, ο Jimi Hendrix ειχε καποτε δηλωσει πως ονομασε ένα από τα συγκροτηματα του, τους Band of Gypsys, επηρεασμενος από τη μουσικη του Reinhardt. Δημοφιλεις συνθεσεις του οι Minor Swing, Belleville, Djangology και Swing ’42.

1966: Οι Beach Boys κυκλοφορουν το ενδεκατο στουντιο αλμπουμ τους με τιτλο Pet Sounds. Θεωρειται ενα απο τα σημαντικοτερα pop/rock αλμπουμ που ηχογραφηθηκαν ποτε. Μπορει να μην είναι από τα πιο εμπορικα αλμπουμ, όμως επηρεασε και πηρε θετικα σχολια απο πολλους καλλιτεχνες όπως Eric Clapton, Elton John, Bob Dylan κ.α. Οι Beatles ειχαν δηλωσει καποτε πως το αλμπουμ ηταν σημαντικη επιρροη στο δικο τους Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Το αλμπουμ βρισκεται πρωτο στις λιστες πολλων μεγαλων μουσικων περιοδικων, με τα καλλιτερα αλμπουν ολων των εποχων. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ τα Wouldn’t It Be Nice, God Only Knows κ.α.

1970: Οι Crosby, Stills, Nash & Young και το αλμπουμ τους Déjà vu βρισκονται στην πρωτη θεση του Billboard 200. Κυκλοφορησε στις 11 Μαρτιου και περιειχε επιτυχιες όπως Teach Your Children, Our House και Woodstock.

1976: Με σκοπο να προμοταρει το πρωτο της στουντιο αλμπουμ με τιτλο Horses, η Patti Smith επισκεπτεται για πρωτη φορα τη Μ. Βρετανια και πραγματοποιει συναυλια στο The Roundhouse του Λονδινου.

1987: Στην κορυφη του Billboard Hot 100 βρισκονται οι U2 με το τραγουδι With Or Without You. Είναι μερος του πεμπτου στουντιο αλμπουμ του συγκροτηματος με τιτλο “The Joshua Tree”. Είναι το πρωτο Νο.1 των Ιρλανδων στο Billboard, οπου και θα παραμεινει για τρεις εβδομαδες.

2004: Στο σταδιο Circus Maximus της Ρωμης, σε συναυλια που διοργανωνει ο συνθετης και παραγωγος Quincy Jones, συμμετεχουν οι καλλιτεχνες Carlos Santana, Alicia Keys και Andrea Bocelli. Τα εσοδα από τη συναυλια θα δοθουν στα ιατρικα κεντρα αποκαταστασης παιδιων που εχουν πεσει θυματα πολεμου.

2010: Ο Αμερικανος heavy metal τραγουδιστης και τραγουδοποιος Ronnie James Dio (Ronald James Padanova 1942-2010) απεβιωσε σε ηλικια 62 ετων στο Χιουτσον του Τεξας, χανοντας τη μαχη με τον καρκινο. Υπηρξε μελος των συκροτηματων Elf (1970-1975), Rainbow (1975-1979), Black Sabbath (1979-1982), Heaven & Hell (2006-2010) και Dio (1982-1991 / 1993-2010). Θεωρειται μια από τις πιο σημαντικες φωνες της heavy metal μουσικης. Το 2006 το περιοδικο Classic Rock Magazine το τιμησε με το “Metal Guru Award”. Δημοφιλη τραγουδια με τη φωνη του τα Man On The Silver Mountain, The Temple Of The King, Holy Diver, We Rock κ.α.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου