Translate this page

Σαν σημερα | 15 Μαϊου


1928: Ο Αμερικανος μουσικος, τραγουδιστης, τραγουδοποιος και παραγωγος Wally Gold (Walter Gold 1928-1998) γεννηθηκε στο Μπρουκλιν της Νεας Υορκης. Δημοφιλη τραγουδια του: "It's Now or Never" το οποιο ερμηνευσε ο Elvis Presley και το "It's my Party" το οποιο εγινε επιτυχια απο την Lesley Gore το 1963 και μεταξυ αλλων ξανακυκλοφορησε το Νοεμβριο του 2010 απο τον Quincy Jones παρεα με την Amy Winehouse.

1948: Ο Βρετανος μουσικος, συνθετης και παραγωγος Brian Eno (Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno) γεννηθηκε στο Γουντμπριτζ της Αγγλιας. Υπηρξε μελος του συγκροτηματος Roxy Music απο το 1971 εως και το 1973. Χαρακτηριστικο του στοιχειο ηταν οι εκκεντρικες για την εποχη εμφανισεις του στις συναυλιες του συγκροτηματος. Κατα τη περιοδο αυτη και για τα τρια του πρωτα σολο αλμπουμ χρησιμοποιουσε σαν ονομα μονο το Eno. Απο το 1974 εχει κυκλοφορησει εικοσι τεσσερα σολο στουντιο αλμπουμ. Εχει εργαστει σαν παραγωγος σε αλμπουμ συγκροτηματων οπως οι Talking Heads, U2, Devo, Ultravox, James, Coldplay, Paul Simon, Grace Jones κ.α. Θεωρειται ενας απο τους κορυφαιους και πρωτοποριακους μουσικους παραγωγους παγκοσμιως. Το 1992 κερδισε το βραβειο Grammy "Producer of the Year" και το 1994 και 1996 στα BRIT Awards το βραβειο "Best Producer".

1953: Ο Ελληνας μουσικος, τραγουδιστης και τραγουδοποιος Μανος Ξυδους (1953-2010) γεννηθηκε στους Αγιους Αναργυρους της Αθηνας. Εργαστηκε στην δισκογραφικη εταιρεια ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ ως διευθυντης μαρκετινγκ και παραγωγος. Υπηρξε μελος του συγκροτηματος Dreamer & The Fool Moon με τους οποιους γνωρισε επιτυχια με το τραγουδι "Sadrina". Υπηρξε παραγωγος του πρωτου αλμπουμ των Πυξ Λαξ και λιγο αργοτερα ενσωματωθηκε στο συγκροτημα οπου και παρεμεινε μεχρι το 2004. Συνεργαστηκε ως τραγουδοποιος η παραγωγος με παρα πολλους καλλιτεχνες οπως Βασιλης Παπακωνσταντινου, Δημητρη Μητροπανο, Πανο Κατσιμιχα, Οναρ κ.α.

Ο Βρετανος μουσικος και συνθετης Mike Oldfield (Michael Gordon Olfield) γεννηθηκε στο Ρεντινγκ του Μπερκσαιρ της Αγγλιας. Ειναι περισσοτερο γνωστος για το αλμπουμ του "Tubular Bells" που κυκλοφορησε το 1973, μερος του οποιου συμπεριληφθηκε στο soundtrack της ταινιας "The Exorcist". Το 1983 γνωρισε επιτυχια με το τραγουδι "Moonlight Shadow" που ηχογραφηθηκε με τη φωνη της Σκωτσεζας τραγουδιστριας Maggie Reilly.

1971: Οι Pink Floyd δινουν συναυλια στο Crystal Palace Bowl του Λονδινου. Συμφωνα μ δημοσιευματα των Βρετανικων εφημεριδων, ο ηχος ητνα τοσο δυνατος που μεγαλο μερος ψαριων , σε παρακειμενη λιμνη, ψοφησε...

1973: Οι Bob Marley and The Wailers παιζουν την πρωτη απο τις τεσσερις sold-out συναυλιες τους στο Speakeasy του Λονδινου. Οι παραστασεις ειναι μερος της περιοδειας για την προωθηση του αλμπουμ τους "Catch A Fire".

1974: Ο μπασιστας του Βρετανικου rock συγκροτηματος The Rolling Stones, Bill Wyman ηχογραφει το πρωτο του σδολο αλμπουμ με τιτλο "Monkey Grip". Ειναι η πρωτη σολο δισκογραφικη δουλεια που κυκλοφορησε απο μελος του συγκροτηματος.

1982: Στη πρωτη θεση του Bilboard 200 βρισκονται οι Asia με το ομοτιτλο αλμπουμ τους. Στην δευτερη θεση ακολουθει ο Ελληνας συνθετης Vangelis με το αλμπουμ "Chariots of Fire" το οποιο του χαρισε το βραβειο Οσκαρ "Original Music Score".

1994: Για πρωτη φορα στην ιστορια τους, οι Blur φτανουν στην πρωτη θεση των Βρετανικων charts με ενα απο τα πιο σημαντικα αλμπουμ της Britpop, το "Parklife". Κυκλοφορησε στις 25 Απριλιου του 1994. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ: "Girls & Boys", "End of a Century", "Parklife" και "To the End".



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου