Translate this page

Σαν σημερα | 11 Μαϊου


1885: Ο μεγαλος Αμερικανος jazz μουσικος Joe Oliver (Joseph Nathan Oliver 1885-1938) γνωστος και ως King Oliver, γεννηθηκε στη Νεα Ορλεανη της Λουιζιανα. Υπηρξε μεντορας και δασκαλος του Louis Armstrong. Επαιξε μεγαλο ρολο στην διαμορφωση του jazz ηχου της σχολης της Νεας Ορλεανης. Ο King Oliver επεσε σε καταθλιψη οταν εχασε τις οικονομιες μιας ζωης απο τραπεζα που χρεωκοπησε. Πεθανε φτωχος σε συγκροτημα ενοικιαζωμενων δωματιων. Θαφτηκε στο νεκροταφειο Woodlawn του Μπρονξ της Νεας Υορκης, για να βρισκεται διπλα στους μεγαλους της jazz οπως Coleman Hawkins, Lionel Hampton, W.C. Handy, Max Roach και Miles Davis.

1935: Ο Βρετανος παραγωγος Kit Lambert (Christopher Sebastian Lambert 1935-1981) γεννηθηκε στο Ναιτμπριτζ του Λονδινου. Υπηρξε μανατζερ του Βρετανικου rock συγκροτηματος The Who και παραγωγος τους. Μετα απο διαφωνια που ειχαν το 1971, απολυθηκε και ασχοληθηκε με μικροτερα punk συγκροτηματα χωρις επιτυχια.

1941: Ο Βρετανος μουσικος, τραγουδιστης και τραγουδοποιος Eric Burdon (Eric Victor Burdon) γεννηθηκε στο Γουολκερ του Νιουκαστλ της Αγγλιας. Ειναι δημοφιλης ως ιδρυτικο μελος και τραγουδιστης του Βρετανικου συγκροτηματος The Animals. Το 1966 μετα την αποχωρηση βασικων μελων της μπαντας, το συγκροτημα μετονομαστηκε σε Eric Burdon & The Animals. Το 1969 την εποχη που ζει στην Αμερικη, δημιουργει το funk rock γκρουπ War. Το 1983 εγινε μια προσωρινη επανενωση των The Animals, για να ξαναδιαλυθουν το 1984. Απο τοτε ακολουθει σολο καριερα. Δημοφιλη τραγουδια με τη φωνη του: "The House of the Rising Sun", "Don't Let Me Be Misunderstood", "It's My Life" κ.α.

1963: Το πρωτο στουντιο αλμπουμ των The Beatles ανεβαινει στην πρωτη θεση των Βρετανικων Albums Chart. Θα παραμεινει στη κορυφη για τριαντα εβδομαδες! Κυκλοφορησε στις 22 Μαρτιου του 1963 και εβγαλε επιτυχιες οπως τα "Please Please Me', "Love Me Do", "Twist and Shout" (Phil Medley, Bert Russell).

1970: Το τριπλο live αλμπουμ "Woodstock" κυκλοφορει στην Αμερικη απο την Cotillion Records. περιεχει τραγουδια απο το φεστιβαλ του Woodstock που ειχε πραγματοποιηθει απο τις 15 εως και τις 18 Αυγουστου του 1969. Στο αλμπουμ "εμφανιζονται" καλλιτεχνες οπως οι John Sebastian, Joan Baez, Crosby, Stills, Nash & Young, The Who, Joe Cocker, Santana, Jimmy Hendrix, Country Joe and the Fish κ.α.

1979: Στο Muscle Shoals Studio της Αλαμπαμα, ο Bob Dylan ολοκληρωνει τις ηχογραφησεις του δεκατου ενατου στουντιο αλμπουμ του με τιτλο "Slow Train Coming". Θα κυκλοφορησει τον Αυγουστο του 1979 και θα βγαλει την επιτυχια "Gotta Serve Somebody", με την οποιοα ο Dylan θα κερδισει το βραβειο Grammy "Best Rock Vocal Performance, Male", στην 22η τελετη απονομης το Φεβρουαριο του 1980.

1981: Ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός  και  μουσικός Bob Marley (Robert Nesta Marley 1945-1981) απεβίωσε σε ηλικία 36 ετών από καρκίνο σε νοσοκομείο του Μαϊάμι της Φλόριντα.  Έκανε τη μουσική reggae  γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος The Wailers από το 1964 έως το 1974, μετά τη διάλυσή τους συνέχισε ως Bob Marley & The Wailers. To 1978 του απονεμήθηκε από τον ΟΗΕ το μετάλλιο “Peace Medal of the Third World”. To 2001 βραβεύτηκε με το Grammy “Lifetime Achievement” για τη συνολική του προσφορά στη μουσική.  Δημοφιλή του τραγουδια είναι τα I Shot The Sheriff, No Woman No Cry, Could You Be Loved κ.α.

1990: Τριαντα ενα χρονια μετα το θανατο του, ο τραγουδιστης και τραγουδοποιος Ritchie Valens ("La Bamba") κερδιζει το αστερι του στο Hollywood Walk of Fame.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου