Translate this page

Σαν σημερα | 29 Απριλιου


1899: Ο Αμερικανος συνθετης κια πιανιστας Duke Ellington (Edward Kennedy Ellington 1899-1974) γεννηθηκε στη Ουασινγκτον. Θεωρειται μια απο τις μεγαλυτερες μουσικες προσωπικοτητες του 20ου αιωνα.Συνεργαστηκε με τα σημαντικοτερα ονοματα της jazz οπως Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Dizzy Gilesoie και Billie Holiday. Κατα τη διαρκεια της καριερας του κερδισε εντεκα βραβεια Grammy, το 1966 τιμηθηκε με το βραβειο Grammy "Lifetime Achievement" για τη συνολικη του προσφορα στην μουσικη και δεκατρια απο τα ηχογραφηματα του τιμηθηκαν με το ειδικο βραβειο Grammy Hall of Fame Award το οποιο δινεται σε ηχογραφηματα που εχουν συμπληρωσει εικοσιπεντε χρονια ζωης και εχουν αποτελεσει σταθμο στην εξελιξη της μουσικης. To 1971 το ονομα του γραφτηκε στο Songwriters Hall of Fame. Μαζι με τη μπαντα του συμετειχαν στα soundtracks ταινιων οπως "Anatomy of a Murder", "Paris Blues" κ.α.
Δημοφιλη τραγουδια του: "Cotton Tail", "It Don't Mean A Thing (If It Ain't Got That Swing)", "Take The 'A' Train κ.α.

1929: Ο Θρυλος των Λατινοαμερικανικων κρουστων, ο Πορτορικανος jazz μουσικος Ray Barretto (1929-2006) γεννηθηκε στο Μπρουκλιν της Νεας Υορκης. Αποκαλειται και "Godfather of Latin Jazz". Επαιξε κρουστα σε ηχογραφησεις των The Rolling Stones και Bee Gees.

1933: Ο διασημος Αμερικανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος και ποιητης Rod McKuen (Rodney Marvin McKuen) γεννηθηκε στο Οκλαντ της Καλιφορνια. Γνωρισε επιτυχια τις δεκαετιες '60 και '70 με πιο σημαντικη στιγμη το τραγουδι "Seasons in the Sun", το οποιο εγινε γνωστο με τη φωνη του Terry Jacks το 1974. Οι ποιητικες του συλλογες εχουν πουλησει πανω απο εξηντα εκατομμυρια αντιτυπα.

1967: Η Aretha Franklin κυκλοφορει μια απο τις μεγαλυτερες της επιτυχιες, το τραγουδι "Respect". Ηχογραφηθηκε το Φεβρουαριο στα Atlantic Studios της Νεας Υορκης. Το τραγουδι γραφτηκε και πρωτοκυκλοφορησε απο τον τραγουδιστη Otis Redding τον Αυγουστο του 1965. Ενω ο Redding εγραψε το τραγουδι σαν την εκληση ενος αντρα για σεβασμο και αναγνωριση απο μια γυναικα, οταν το ερμηνευσε η Franklin αντιστραφηκε η σημασια του και μετατραπηκε στο σεβασμο και την αναγνωριση που αξιζε μια γυναικα στη Αμερικη του '60. Η ερμηνεια της Aretha Franklin αντιπροσωπευε απολυτα την σημασια του τραγουδιου το οποιο και εγινε η σημαια του φεμινιστικου κινηματος στην Αμερικη και θεωρειται ενα απο τα σημαντικοτερα τραγουδια στην Rhythm and Blues μουσικη σκηνη. Το Φεβρουαριο του 1968 στην τελετη απονομης των Grammy Awards το τραγουδι "Respect' χαρισε στην Aretha Franklin τα βραβεια "Best Rhythm & Blues Recording" και "Best Rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female".

1969: Στα Abbey Road Studios του Λονδινου ο Ringo Starr ηχογραφει φωνητικα στο τραγουδι "Octapus's Garden". Οι ηχογραφησεις του τραγουδιου θα ολοκληρωθουν πολυ αργοτερα, στις 16 Ιουλιου. Θα ειναι μερος του αλμπουμ "Abbey Road"

1979: Οι Van Halen κυκλοφορουν το τραγουδι "Dance the Night Away". Θα ειναι το πρωτο τους single που θα μπει στο top 20 του Bilboard.

1980: Οι Black Sabbath αρχιζουν περιοδεια εχοντας στην θεση του τραγουδιστη τον Ronnie James Dio. Αντικατεστησε τον Ozzy Osbourne την ανοιξη του 1979.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου