Translate this page

Σαν σημερα | 25 Απριλιου


1917: Η μεγαλη Αμερικανιδα jazz τραγουδιστρια Ella Fitzgerald (Ella Jane Fitzgerald 1917-1996) γνωστη και ως "the First Lady of Song", γεννηθηκε στο Νιουπορτ Νιουζ της Βιρτζινια. Στην πολυχρονη καριερα της εχει κερδισει δεκατρια βραβεια Grammy και το 1967 τιμηθηκε με το βραβειο Grammy "Lifetime Achievement" για την συνολικη της προσφορα στη μουσικη. Το 1981 της απονεμηθηκε το "National Medal of Art", απο τον Αμερικανο Προεδρο Ronald Reagan και λιγο αργοτερα το "Presidential Medal of Freedom" απο τον George H. W. Bush. Δημοφιλη τραγουδια της: (If You Can't Sign It) You'll Have to Swing It (Mr. Panganini)", "Ev'ry Time We Say Goodbye", "Begin the Beguine", "Night and Day" κ.α.

1923: Ο θρυλικος Αμερικανος blues κιθαριστας και τραγουδιστης Albert King (Albert Nelson 1923-1992) γεννηθηκε σστην Ιντιανολα του Μισισιπι. Ειναι γνωστος και ως "the Velvet Bulldozer" λογω της σωματικης του διαπλασης με υψος 1,92 και 118 κιλα. Θεωρειται ενας απο "τρεις Βασιλειαδες της blues κιθαρας" παρε με τους B.B.King και Freddie King. Μεγαλοι κιθαριστες οπως οι Jimmy Hendrix, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan κ.α. περασαν μεγαλο μερος της ζωης τους μελετωντας το μοναδικο στυλ παιξιματος του. Μαλιστα ο Clapton ειχε δηλωσει πως το τραγουδι-επιτυχια των Cream, "Strange Brew" (1967) καθως και το αλμπουμ "Disraeli Gears" ειναι επηρεασμενα απο τον Albert King. Μεγαλη του επιτυχια το τραγουδι "As the Years Go Passing By", το οποιο εχουν διασκευασει και τραγουδησει οι Animals, Carlos Santana, Gary Moore κ.α. Αλλα δημοφιλη τραγουδια του: "Born Under a Bad Sign", "I'll Play the Blues For You" κ.α.

1964: Οι Βρετανοι The Beatles κατεκτησαν με τρια τραγουδια την κορυφη των Αμερικανικων Sigles Chart. Στην πρωτη θεση του Bilboard βρισκεται το τραγουδι "Can't Buy My Love", ακολουθει στην δευτερη το "Twist and Shout" και στην τριτη το "Do You Want To Know A Secret".

1974: Η Pam Courson (Pamela Susan Courson 1946-1974) -για πολλα χρονια συντροφος του Jim Morrison, τραγουδιστη του Αμερικανικου συγκροτηματος The Doors- απεβιωσε σε ηλικια 27 ετων στο σπιτι της στο Λος αντζελες της Καλιφορνια απο υπερβολικη δοση ηρωινης.

1990: Ο Αμερικανος jazz τενορος σαξοφωνιστας και ηθοποιος Dexter Gordon (1923-1990) απεβιωσε σε ηλικια 67 ετων στην Φιλαδελφεια της Πενσυλβανια απο νεφρικη ανεπαρκεια. Ειναι γνωστος και ως "Long Tall Dexter" λογω του υψους του, ηταν 1,98. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως οι Louis Armstrong, Fletcher Henderson, Charlie Parker κ.α. Ειχε πρωταγωνιστικο ρολο στην ταινια "Round Midnight", οπου ειχε προταθει και για το βραβειο Οσκαρ, "Best Actor".

1990: Η λευκη ηλεκτρικη κιθαρα Fender Stratocaster με την οποια ο Jimi Hendrix επαιξε το "The Star-Spangled Banner" στο Woodstock Festival, πουληθηκε σε δημοπρασια του Sotherby's στο Λονδινο. Την κιθαρα ειχε στην κατοχη του ο ντραμερ των The Jimmy Hendrix Experience, Michael Mitchell. Πουληθηκε στον Ιταλο τηλεπαρουσιαστη Gabriele Ansaloni, γνωστος ως Red Ronnie, για 295 χιλιαδες δολαρια. Η κιθαρα αυτη αλλαξε πολλες φορες χερια και σημερα βρισκεται στο μουσειο Experience Music Project, στην γενετειρα του Hendrix, στο Σιατλ της Ουασινγκτον.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου