Translate this page

Σαν σημερα | 21 Απριλιου


1947: Ο Αμερικανος punk-rock τραγουδιστης, τραγουδοποιος και μουσικος Iggy Pop (James Newell Ostererg Jr) γεννηθηκε στο Μουσκεγκον του Μιτσιγκαν. Αλλαξε το ονομα του σε Iggy μετα την δημιουργια του πρωτου του γκρουπ που ειχε την ονομασια The Iguanas. Απο το 1968 εως το 1975 υπηρξε μελος του συγκροτηματος The Stooges, οι οποιοι θεωρουνται απο τους πρωτοπορους της punk-rock. Στο διαστημα αυτο το συγκροτημα κυκλοφορησε τρια στουντιο αλμπουμ. Εινια απο τους πρωτους τραγουδιστες που επιχειρησαν το stage-dive. Υπηρξε επιρροη για πολλους καλλιτεχνες οπως οι Joy Division, Nine Inch Nails, Nick Cave, Kurt Cobain, Jack White κ.α. Το 2003 ανακοινωθηκε η επανενωση των The Stooges για συναυλιες σε Αμερικη και Ευρωπη και το 2007 κυκλοφορησαν νεο αλμπουμ με τιτλο "The Weirdness". Στις 15 Μαρτιου του 2010, το ονομα του μαζι με των υπολοιπων μελων του συγκροτηματος The Stooges, γραφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Δημοφιλη τραγουδια του: "Lust for Life", "Candy", "The Passenger" κ.α.

1959: Ο Βρετανος τραγουδιστης, τραγουδοποιος, κιθαριστας και ιδρυτης του Βρετανικου post-punk/new wave συγκροτηματος The Cure, Robert Smith (Robert James Smith) γεννηθηκε στο Μπλακμπουλ της Αγγλιας. Ειναι απο τους καλλιτεχνες που βοηθησαν στην γεννηση της gothic rock στις αρχες δεκαετιας του '80. Μαζι με τους Cure εκτιμαται πως εχει πουλησει περισσοτερα απο τριαντα πεντε εκατομμυρια αλμπουμ παγκοσμιως.Δημοφιλη τραγουδια τους: "Boys Don't Cry", "The Lovecats", "Lovesong", "Friday I'm in Love" κ.α.

1969: Η Janis Joplin και οι Kozmic Blues Band δινουν συναυλια για πρωτη φορα στο Royal Albetrt Hall του Λονδινου.

1970: Ενας απο τους σημαντικοτερους Αμερικανους blues κιθαριστες, ο Earl Hooker (Earl Zebedee Hooker 1929-1970) απεβιωσε σε ηλικια 41 ετων στο Σικαγο του Ιλινοις απο φυματιωση. Ηταν δημοφιλης για την τεχνικη slide με την οποια επαιζε κιθαρα. Συνεργαστηκε με καλλιτεχνες οπως οι Sonny Boy Williamson II, Muddy Waters, Albert Collins κ.α.

1973: Ο Alice Cooper και το αλμπουμ "Billion Dollar Babies" βρισκονται στην κορυφη του Bilboard 200. Κυκλοφορησε στην Αμερικη στις 25 Φεβρουαριου του 1973. Δημοφιλη τραγουδια του αλμπουμ¨"Let My Love Open the Door", "Rough Boys", και "A Little Is Enough".

1990: Στη δευτερη θεση του Bilboard Hot 100 βρισκεται η Sinead O'Connor με την διασκευη της στο τραγουδι του Prince "Nothing Compares To You". Την πρωτη θεση, πριν τη διαδεχθει η O'Connor, για μια ακομα εβδομαδα εχει η Bonnie Raitt με το τραγουδι "Nick of Time".

2003: Η Αμερικανιδα τραγουδιστρια, τραγουδοποιος και πιανιστας Nina Simone (Eunice Kathleen Waymon 1933-2003) απεβιωσε σε ηλικια 70 ετων στο Carry-le-Rouet της Γαλλιας απο καρκινο. Θεωρειται μια απο τις μεγαλες γυναικειες προσωπικοτητες της jazz, blues και soul και απο πολλους χαρακτηριστηκε και ως "η Μεγαλη Ιερεια της Soul". Η ερμηνεια της ηταν απο τις πιο χαρακτηριστικες μιας και προσεγγιζε τα τραγουδια με ιδιαιτερο συναισθηματικο βαρος. Πολλοι καλλιτεχνες εχουν δηλωσει κατα καιρους πως επηρεαστηκαν κατα καποιο τροπο απο το εργο της, οπως οι John Lennon, Cat Stevens, Peter Gabriel, Mary J. Blige, Lauryn Hill, Alicia Keys κ.α. Ηχογραφησε πανω απο σαραντα αλμπουμ και τη θυμομαστε απο τραγουδια οπως τα "My Baby Just Cares For Me", "Feeling Good", "Sinnerman", "I Put a Spell on You", "Don't Let Me Be Misunderstood" κ.α. Αρκετα απο αυτα διασκευαστηκαν η τραγουδηθηκαν απο τους Aretha Franklin, Janis Joplin, Marilyn Manson, David Bowie, The Animals, Muse κ.α.

2013: Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 53 χρόνων, η Chrissy Amphlett, τραγουδίστρια του συγκροτήματος «The Divinyls», που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έγινε γνωστό σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο για την επιτυχία «I touch myself».
Ο σύζυγος της Amphlett, πρώην ντράμερ του συγκροτήματος, Charley Drayton, δήλωσε πως η δημοφιλής ερμηνεύτρια της ποπ μουσικής έπασχε από καρκίνο του μαστού, και σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με πληροφορία που ο ίδιος έδωσε στον Τύπο, η Amphlett πέθανε στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη ενώ κοιμόταν. Στο πλευρό της βρισκόταν οι κοντινοί της φίλοι και η οικογένειά της.
Την θλίψη του για το θάνατο της καλλιτέχνιδας εξέφρασε, μεταξύ άλλων, και ο γνωστός ηθοποιός του Χόλυγουντ, Russell Crowe, o οποίος το 1988 πρωταγωνίστησε στο πλευρό της Amphlett σε τηλεοπτικό σόου της Αυστραλίας. «Αγαπημένη μου Chrissy, την τελευταία φορά που σε συνάντησα ήταν στους Βοτανικούς Κήπους, έτσι θα σε θυμάμαι...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αυστραλός, βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός.
Το «I Touch Myself» των «Divinyls» κυκλοφόρησε το 1991 και έγινε νούμερο 1 επιτυχία στην Αυστραλία, ενώ έφτασε στη δέκατη θέση των charts στη Βρετανία και στην τέταρτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 1 Νοεμβριου

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου