Translate this page

Σαν σημερα | 14 Απριλιου


1759: Ο Γερμανοβρετανος baroque συνθετης George Frideric Handel (1685-1759) απεβιωσε σε ηλικια 74 ετων στο σπιτι του στο Λονδινο. Ηταν δημοφιλης για τις οπερες, τα ορατορια και τα κονσερτα του. Σημαντικα εργα του "Messiah" (1742), "Judas Maccabaeus" (1747) κ.α.

1945: Ο Βρετανος κιθαριστας και τραγουδοποιος Ritchie Blackmore (Richard Hugh Blackmore) γεννηθηκε στο Γουεστον Σουπερ Μαρ της Αγγλιας. Ειναι ιδρυτικο μελος του συγκροτηματος Deep Purple (1968-1975) και Rainbow (1975-1984). Ενα απο τα πιο δημοφιλη riff στην ιστορια της μουσικης ειναι η εισαγωγη του στο τραγουδι "Smoke on the Water", το οποιο εγινε επιτυχια με τους Deep Purple. Συμγωνα με το περιοδικο Guitar World, τα σολα του στα τραγουδια "Highway Star" και "Lazy" συγκαταλεγονται στα εκατο καλυτερα ολων των εποχων.

1955: Ο Fats Domino κυκλοφορει το single "Ain't That a Shame". Το τραγουδι ειναι γραμμενο απο τον Domino και τον Dave Bartholomew. Πουλησε πανω απο ενα εκατομμυριο αντιτυπα. Εφτασε στην πρωτη θεση των Αμερικανικων Black Singles Chart και την δεκατη στο Pop Singles Chart. Το τραγουδι εγινε ιδιαιτερα γνωστο οταν την ιδια χρονια ξαναηχογραφηθηκε και κυκλοφορησε απο λευκο καλλιτεχνη, τον Pat Boobe, ο οποιος απεκτησε το πρωτο του Νο 1 στο Bilboard. Λεγεται πως ειναι το πρωτο τραγουδι που εμαθε να παιζει ο John Lennon και περιλαμβανεται στο αλμπουμ του "Rock 'n' Roll" (1975).

1963: Σε εμφανιση των The Rolling Stones στο Crawdaddy Club στο Ριτσμοντ της Αγγλιας οπου ηταν το house band, στο κοινο παρεβρισκονται οι The Beatles... Στα καμαρινια γνωριζονται για πρωτη φορα.

1967: Κυκλοφορει απο τον David Bowie το single "The Laughing Gnome". Εκανε επιτυχια αργοτερα., το 1973, με την επανακυκλο-φορια του στο αλμπουμ "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars".

1971: Μια επιτροπη κατα του εγκληματος στην πολιτεια Ιλινοις των ΗΠΑ η οποια στις αρχες της δεκαετιας αρχισε να ασχολειται με την επικινδυνοτητα των ναρκωτικων, εκδιδει μια λιστα με τραγουδια που θεωρει πως μιλουν για ναρκωτικα.Στην λιστα περιλαμβανονται τα: "Let's Go Get Stoned" του Joe Cocker, "A Whiter Shade of Pale" των Procol Harum, "Hi-De-Ho" των Blood, Sweat & Tears, "With a Little Help From My Friends" των Sergio Mendes & Brasil '66, "White Rabbit" των Jefferson Airplane, "Yellow Submarine" και "Lucy in the Sky With Diamonds" των The Beatles και "Puff the Magic Dragon" των Peter, Paul & Mary.

1975: Μετα την αποχωρηση του Mick Taylor απο τους The Rolling Stones, ο Mick Jagger ανακοινωνει στον Τυπο πως ο κιθαριστας Ronnie Wood Θα τον αντικαταστησει στην επερχομενη Αμερικανικη περιοδεια του συγκροτηματος, "Tour of the America's '75". O Wood ανακινωθηκε επισημο μελος των Rolling Stones αρκετους μηνες αργοτερα, το Δεκεμβριο.

1980: Ο Αμερικανος τραγουδιστης και τραγουδοποιος του Καναδικου συγκροτηματος Arcade Fire, Win Butler (Edwin Farnham Butler III) γεννηθηκε στο Τιρακι της Καλιφορνια. Το 2009 μαζι με τη γυναικα του Regine Chassagne εγραψαν την μουσικη της ταινιας "The Box" στην οποια πρωταγωνιστουν οι Cameron Diaz και James Marsden. Με τους Arcade Fire το 2008 ειχαν προταθει για το βραβειο Grammy "Best Alternative Music Album" για το αλμπουμ "Funeral".

1983: ΟΙ Βρετανος μπασιστας και ιδρυτικο μελος του συγκροτηματος The Pretenders, Pete Farndon (1952-1983) απεβιωσε σε ηλκικια 30 ετων απο υπερβολικη δοση ναρκωτικων. λογω των προβληματων που του δημιουργησαν τα ναρκωτικα, ειχε αποχωρησει απο το γκρουπ το 1982.

1997: Οι Depeche Mode κυκλοφορουν το ενατο στουντιο αλμπουμ τους με τιτλο "Ultra". Ειναι το πρωτο αλμπουμ μετα την αποχωρηση του Alan Wilder το 1995. Το αλμπουμ θα κανει την εισοδο του στα Bρετανικα Album Charts κατευθειαν στην πρωτη θεση, ενω στην Αμερικη θα φτασει μεχρι την πεμπτη θεση του Billboard 200. Απο το προηγουμενο αλμπουμ τους "Song of Faith and Devotion" (1993), οι Depeche Mode αντιμετωπισαν αρκετα προβληματα κυριως λογω της εξαρτησης στα ναρκωτικα του τραγουδιστη του γκρουπ Dave Gahan. Μετα την αποπειρα αυτοκτονιας και την υπερβολικη δοση που παραλιγο να του στοιχισει τη ζωη, o Gahan μπηκε σε κεντρο αποτοξινωσης. To αλμπουμ "Ultra" ηχογραφηθηκε τελικα μετα την αποθεραπεια του. Το εξωφυλλο ειναι δημιουργια του φωτογραφου και σκηνοθετη Anton Corbijn. Γνωστες επιτυχιες του αλμπουμ τα τραγουδια "Barrel of a Gun", "home", "It's not Good", "Useless" κ.α.

2022: Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης και τραγουδιστής, Σταύρος Λογαρίδης. Σεμνή φιγούρα στον χώρο της μουσικής ήταν μέλος της θρυλικής μπάντας Poll, μαζί με τον Κώστα Τουρνά και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς.
Ο Λογαρίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1953, ήρθε σε ηλικία 15 χρονών στην Αθήνα, ενώ πέρασε και από την Γερμανία. Ξεκίνησε τη μουσική πριν πάει δημοτικό με την καθοδήγηση του παππού του που ήταν άρχων πρωτοψάλτης στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο χειροτονημένος από τον Αθηναγόρα.
Την πρώτη κιθάρα του την απέκτησε στην ηλικία των 10 ετών, όταν πρωτοάκουσε τη μουσική των sixties. Στα 14 του χρόνια φτιάχνει το συγκρότημα Juniors και την ίδια χρονιά το συγκρότημα Sphinx. Στα 15 του έρχεται στην Αθήνα και πάει στην τότε Polydor και κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με τον τίτλο «Ήταν μια μικρούλα και μελαχρινούλα». Συνεργάζεται στο στούντιο με τον οργανίστα των Charms και συμμετέχει για να βγάλει λεφτά σε φωνητικά του Χατζηδάκι στις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη, στου Φίνου.
Ο τότε διευθυντής της Polydor, Ν. Αντύπας επιμένει να τον γνωρίσει σε κάτι μουσικούς με «πολύ ωραία τραγούδια» όπως έλεγε για να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα το 1970. Τότε γνωρίζεται για πρώτη φορά με τον Κ. Τουρνά, τον Ρ. Ουίλιαμς και τον Κ. Παπαϊωάννου. Ενθουσιάζεται από τα τραγούδια τους και δημιουργούν το συγκρότημα Poll που θα κάνει δύο μεγάλους δίσκους ορόσημο στην ελληνική σκηνή, το «Άνθρωπε» και το «Λευκό Album», καθώς και μια σειρά 45άρια singles.
Σε ηλικία 19 ετών, ηχογραφεί και κυκλοφορεί το άλμπουμ των Ακρίτας (1972), ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα progressive rock άλμπουμ όλων των εποχών, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από το 1972 μέχρι και το 2007, δουλεύει και ταξιδεύει ασταμάτητα. Φτιάχνει μουσική για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, κυκλοφορεί προσωπικούς δίσκους είτε σε εγχώριο, είτε σε διεθνές επίπεδο και συνεργάζεται με αρκετούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στην οικοδόμηση του νέου ελληνικού κινηματογράφου με συνεργασίες και φιλίες με τους Πανουσόπουλο, Νικολαΐδη, Φέρρη, Περάκη, Κούνδουρο, Καφετζόπουλο και άλλους.
Διαλέγει μια ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να πραγματοποιεί πολλές ζωντανές εμφανίσεις. Εξαιρετικά δημιουργικός και παραγωγικός, με μια σπάνια μουσική αντίληψη, χωρίς παρωπίδες σε σχέση με το ροκ παρελθόν του, ο Λογαρίδης μπορούσε να κινηθεί άνετα μεταξύ ηλεκτρονικής μουσικής, ψυχεδέλειας, κινηματογραφικών score, μέχρι την ποπ και το έντεχνο, λαϊκό τραγούδι.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου