Translate this page

Σαν σημερα | 22 Φεβρουαριου


1974: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός James Blunt (James Hillier Blount) γεννήθηκε στο Tidworth του Wiltshire της Αγγλίας. Έγινε δημοφιλής μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού “You’re Beautiful” το 2004. Έχει κυκλοφορήσει τρία στούντιο άλμπουμ και έχει κερδίσει δύο BRIT Awards, δύο Ivor Novello Awards κ.α. Είναι επίσης γνωστός για την προσφορά του στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, δίνοντας συναυλίες για να τους ενισχύσει. Το Φεβρουάριο του 2010 συμμετείχε στην επανεκτέλεση του τραγουδιού των R.E.M. “Everybody Hurts” που κυκλοφόρησε με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για την ενίσχυση των πληγέντων από τον σεισμό στην Αϊτή. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει παγκοσμίως πάνω από δεκαοκτώ εκατομμύρια άλμπουμ.

1956: Ο Elvis Presley κάνει για πρώτη φορά την είσοδο του στα Αμερικάνικα charts με το τραγούδι “Heartbreak Hotel“. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 1956 και είναι το πρώτο του στην δισκογραφική εταιρεία RCA Records.

1989: Στην 31η τελετή απονομής των Grammy Awards που πραγματοποιείται στο Shrine Auditorium του Λος Άντζελες, οι Metallica τραγουδούν το “One“. Τελικά το βραβείο “Best Hard Rock/Metal Performance Vocal or Instrumental” κερδίζουν οι Jethro Tull. Τα βραβεία “Song of the Year“, “Record of the Year” και “Best Pop Vocal Performance, Male” κερδίζουν η Linda Goldstein (παραγωγός) και ο Bobby McFerrin για το τραγούδι “Don’t Worry, Be Happy“. Άλλα βραβεία: “Album of the Year” George Michael για το “Faith” και “Best New Artist“, “Best Pop Vocal Performance, Female” και “Best Contemporary Folk Recording” η Tracy Chapman.

1993: Κυκλοφορεί το πρώτο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού alternative rock συγκροτήματος Radiohead, με τίτλο “Pablo Honey“. Ηχογραφήθηκε στα Chipping Norton Studios και Countryard Studio από το Σεπτέμβριο έως το Νοέμβριο του 1992. Θα ανέβει μέχρι την 22η θέση των Βρετανικών charts. Το άλμπουμ περιέχει ίσως το γνωστότερο τραγούδι του συγκροτήματος, “Creep“. Σαν single κυκλοφόρησε αρκετά πριν το άλμπουμ και είναι μια δημιουργία του τραγουδιστή και βασικού τραγουδοποιού του γκρουπ Thom Yorke, από την εποχή που ήταν φοιτητής στο Exeter University στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το “παράπονο” του συγκροτήματος ήταν ότι η τεράστια εμπορική επιτυχία του “Creep” τους ακολουθούσε παντού με αποτέλεσμα άλλα αξιόλογα τραγούδια του άλμπουμ να παραμένουν στο περιθώριο για αρκετό καιρό. Εκείνη την εποχή, το BBC Radio 1 είχε στη μαύρη λίστα το τραγούδι γιατί το θεωρούσε “καταθλιπτικό”. Άλλα τραγούδια που ξεχώρισαν αργότερα από το άλμπουμ είναι τα “Anyone Can Play Guitar” και “Pop Is Dead“. Σε αυτό το πρώτο άλμπουμ έδειξαν καθαρά τις “φοιτητικές” επιρροές τους από συγκροτήματα όπως οι The Smiths και R.E.M.

2001: Η Βρετανική εφημερίδα The Sunday Mirror δημοσιεύει μια λίστα με τους πιο κερδοφόρους καλλιτέχνες στη Μεγάλη Βρετανία. Παρόλο που το συγκρότημα The Beatles δεν υφίσταται πια, βρίσκονται στην πρώτη θέση με εισπράξεις ύψους πενήντα εκατομμυρίων δολαρίων.

2021: Άπό τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ηλεκτρονικής μουσικής στη Γαλλία, το δίδυμο των Daft Punk, που ιδρύθηκε το 1993, έβαλε τέλος στη συνεργασία του, όπως επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η υπεύθυνη τύπου τους, μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο στο YouTube.
One More Time, Harder Better Faster Stronger, Around the World, Alive, Digital Love, Get Lucky είναι ορισμένα από τα εμβληματικά μουσικά κομμάτια που σου έρχονται στο μυαλό όταν αναφέρεσαι στους Daft Punk, το αγαπημένο ντουέτο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας για την ηλεκτρονική και house μουσική.
Από την αρχή, οι δύο Γάλλοι επέλεξαν να καλλιεργήσουν μια καλλιτεχνική εικόνα με κύρια χαρακτηριστικά τη σπανιότητα και το μυστήριο. Οι Daft Punk δεν έδειχναν ποτέ τα πρόσωπά τους, έκαναν ελάχιστες εμφανίσεις στην τηλεόραση και κυκλοφορούσαν λίγους δίσκους.

2022: Ο Mark Lanegan, τραγουδιστής και τραγουδοποιός των Screaming Trees και των Queens of the Stone Age, πέθανε σε ηλικία 57 ετών.
Μέσω του επίσημου λογαριασμού του Lanegan στο Twitter έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του, την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου. 
"O αγαπημένος μας φίλος Mark Lanegan απεβίωσε σήμερα το πρωί στο σπίτι του στο Κιλάρνεϊ, στην Ιρλανδία. Ο αγαπημένος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συγγραφέας και μουσικός ήταν 57 ετών και αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Shelley.  Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες προς το παρόν."
Ο Αμερικανός τραγουδοποιός, μουσικός και συγγραφέας έγινε διάσημος ως τραγουδιστής των Screaming Trees, μέχρι τη διάλυσή τους το 2000. Παράλληλα με την πορεία του θρυλικού grunge συγκροτήματος, ο Lanegan δισκογράφησε τα πρώτα σόλο άλμπουμ του. Τα επόμενα χρόνια, συνεργάστηκε στενά με τους Queens of the Stone Age, υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Gutter Twins και των Mark Lanegan Band. Στη διάρκεια της καριέρας του, συνδέθηκε με καταξιωμένους μουσικούς από τον Kurt Cobain και τον Layne Staley, τον Moby και τη Neko Case.
Τo 2021 κυλοφόρησε το "Dark Mark vs Skeleton Joe" μαζί με τον Joe Cardamone των Icarus Line’s αλλά και το βιβλίο του "Devil In A Coma", το οποίο έγραψε όταν νόσησε από Covid 19.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σαν σημερα | 11 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 11 Ιανουαριου

Σαν σημερα | 4 Απριλιου

Σαν σημερα | 19 Οκτωβριου

Σαν σημερα | 10 Μαϊου

Σαν σημερα | 5 Απριλιου

Σαν σημερα | 6 Δεκεμβριου

Σαν σημερα | 8 Φεβρουαριου

Σαν σημερα | 3 Απριλιου